Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Riolering en waterzuivering / Financiering en kostenefficiëntie / Rapportering gemeentelijke sanering

Rapportering gemeentelijke sanering

Jaarlijks moeten steden en gemeenten voor 15 juli rapporteren over het eigen rioolbeheer. Vanaf 2021 (rapportering over 2020) wordt die rapportering een stuk vereenvoudigd en de financiële gegevens onmiddellijk doorgegeven via de beleids- en beheerscyclus (BBC).

Hoe verloopt de rapportering?

In 2020

  • Rapporteer je over alle aspecten van het rioolbeheer (ecologisch en economisch) aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Daarvoor krijg je in april een uitnodiging. Je bent verplicht voor 15 juli 2020 te rapporteren over het jaar 2019.

Start de online rapporteringstool

 

 

Hoe werkt het? Bekijk de handleiding 

  • Pas vanaf januari meteen de nieuwe richtlijnen toe voor alle financiële verrichtingen voor je rioolbeheer in 2020.

Download hier de richtlijnen voor rapportering via de BBC

Vanaf 2021:

  • De financiële rapportering wordt niet meer rechtstreeks doorgegeven aan VMM. De VMM haalt de financiële gegevens over je rioolbeheer rechtstreeks uit de databank van Agentschap Binnenlands Bestuur.
  • Je rapporteert wel nog over de kostendrijvers (bv. aantal IBA’s) en over de organisatorische en ecologische aspecten van je rioolbeheer aan de Vlaamse Milieumaatschappij.

Waarop zijn de richtlijnen voor rapportering via BBC gebaseerd?

De VMM heeft na consultatie van VVSG en ABB en ondersteund door het studiebureau Trifinance een handleiding gemaakt waarmee de rapportering maximaal kan gekoppeld worden aan de registratie binnen de beleids- en beheerscyclus (BBC).

Deze handleiding kwam tot stand na 13 interviews bij lokale besturen. Bij de keuze van deze gemeentes werd rekening gehouden met een goede spreiding qua regio en grootte. Op basis van de resultaten die uit deze mondelinge bevraging naar boven kwamen, werd een enquête uitgestuurd naar 98 gemeentes.

Meer informatie?

Meer toelichting over de doelstellingen en de resultaten van de rapportering vind je in het rapport ‘Kosten voor riolering’ en bij de bespreking van de werking en evaluatie van saneringsinfrastructuur.

Heb je toch nog een vraag of opmerking? Stuur die dan door naar rapportering@vmm.be.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.