Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2015 / Bescherming tegen overstromingen op maat van je woning

Bescherming tegen overstromingen op maat van je woning

18-06-2015
De VMM lanceerde in 2013 een pilootproject rond preventieve maatregelen aan woningen en gebouwen om ze beter te beschermen tegen overstromingen. 85 woningen in Beersel en Sint-Genesius-Rode zijn onderzocht en kregen een reeks maatregelen op maat voorgesteld. De resultaten zijn op 23 mei aan de deelnemers voorgesteld op een infomarkt in Beersel.

Aanpak op maat van de woning

Eén van de aspecten van overstromingsrisicobeheer is het aanpassen van bestaande gebouwen om de overstromingsschade te beperken. In Vlaanderen staat dit nog in de kinderschoenen. Daarom lanceerde de VMM in samenwerking met een studiebureau en een schade-expertisebureau het project Diagnose en preventie overstromingsschade. De bedoeling van het project is om de kennis te vergroten en een methodiek op te stellen die kan toegepast worden voor overstromingsgevoelige gebouwen in de rest van Vlaanderen. De gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode werden geselecteerd als pilootgebied. Verschillende straten in deze gemeenten leden onder de extreme overstromingen van augustus 2011 en mei 2012.

85 inwoners die in het verleden waterschade hebben geleden, hebben eerst deelgenomen aan een enquête. Vervolgens hebben een bouwkundig ingenieur en een schade-expert hun woningen in 2014  bezocht. Voor elke woning werd een schatting gemaakt van de overstromingsschade en werd een plan met een combinatie van maatregelen opgesteld. Die diagnose- en actiefiches zijn aan de bewoners op 23 mei toegelicht op een infomarkt in Beersel. De deelnemers kregen ook de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met de schade-experts die de diagnose van hun woning opstelden.

Typefiches met preventieve maatregelen

Naast de individuele diagnose- en actiefiches per woning, zijn er ook generieke typefiches opgesteld met de meest gebruikelijke maatregelen die voorgesteld werden (o.a. schotten, terugslagkleppen, waterdicht maken van de gevel,…). Een typefiche verduidelijkt wat de maatregel inhoudt, wanneer hij het best wordt toegepast, welke types beschikbaar zijn, waarop moet gelet worden bij installatie, hoeveel hij kost, … 

Raadpleeg de typefiches met preventieve maatregelen

Foto: Aggeres NV
VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 18 juni 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.