Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Wat te doen bij droogte?

Wat te doen bij droogte?

27-06-2018
Hoe moet je bloemen en planten verzorgen in deze droogte zonder dat je kostbaar water verspilt? Met deze tips kom je al heel ver.

Zuinig met water omspringen

Je dorst lessen, afkoeling zoeken, de tuin verzorgen... Bij heel warm en droog weer verbruiken we heel veel water. Hier enkele handige tips om zuinig met dat water om te springen.

  1. Even afkoelen? Neem geen bad maar een verfrissende douche. En doe dat kort en krachtig!
  2. Gebruik regenwater om je bloemen en planten water te geven en doe dat bij voorkeur met de gieter in plaats van de tuinslang.
  3. Let wel, regenwater is geen drinkwater. Gebruik geen regenwater om tanden te poetsen, groenten te spoelen en je te wassen. Gebruik daarvoor drinkwater, maar laat de kraan niet stromen.
  4. Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater indien je nog een voorraadje hebt.
  5. Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten...).

Droogte in de tuin?

  1. Besproei je gazon niet onnodig en niet op de warmste momenten van de dag.
  2. Voorkom uitdroging van de bodem door het gazon te mulchen, en te harken/hakken in de moestuin.
  3. Geef gericht water in plaats van de hele tuin te besproeien. Met een gieter heb je een beter zicht op de verbruikte hoeveelheid water.
  4. Planten en bloemen op het terras? Gebruik geen donkerkleurige bloempotten en kies goede potaarde die het water vasthoudt.
  5. Beter één keer per week langdurig water geven, dan elke dag kortstondig. Planten in potten hebben wel vaker water nodig in droge periodes.

Meer informatie en tips?

Bekijk meer waterbesparende huishoudtips en onderhoudstips voor de tuin.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.