Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Wat kan jij doen? / Tuin en openbare ruimte

Tuin en openbare ruimte

Mag ik tuinafval verbranden in je tuin? Waarom gebruik ik het best geen pesticiden? Op al deze vragen vind je hier een antwoord. We geven je ook een heleboel handige tips.

Gezond tuinieren

 

 

 

 

 

 

 

 

Mag ik tuinafval verbranden in de tuin?

Een vuurtje stoken met huisvuil, sloophout, geverfd en gevernist hout, multiplex, plasticafval, karton en papier is altijd en overal verboden. Afval verbranden in de tuin is veel schadelijker dan vaak wordt aangenomen. Er komen immers schadelijke stoffen vrij die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Vooral dioxines, pak's en fijn stof vormen een reëel gevaar. Een vuurtje in de tuin hindert ook de buren.  Planten in de omgeving kunnen eronder lijden. Om al die redenen is het ook verboden om tuinafval te verbranden in woonzones. Je kunt je tuinafval beter composteren of naar het containerpark brengen.

Meer informatie daarover vind je op de website 'Stook slim' of bij de milieudienst van je gemeente.

Waar hou ik het best rekening mee bij aanleg en het onderhoud van de tuin?

1. Zorg ervoor dat regenwater maximaal in de bodem kan infiltreren

InfiltratiekomIn Vlaanderen is heel wat oppervlakte verhard, waardoor de natuurlijke infiltratie van regenwater in de bodem verstoord is. Dat zorgt ervoor dat het grondwater niet voldoende kan aangevuld worden en dus ook minder beschikbaar is voor de planten. Je maakt dus het best de verhardingen in de tuin, zoals oprit, terras, tuinpad, zo klein mogelijk. De voorkeur voor verhardingen gaat ook steeds uit naar waterdoorlatende verhardingen.

Overweeg ook om een deel van het regenwater afkomstig van het dak in de grond te laten infiltreren.

Praktische informatie vind je in de Waterwegwijzer bouwen en verbouwen.

2. Voorzie een regenwaterput of regenton voor de opslag van water

RegenwatertonBij droge periodes durven we het wel al eens vergeten, maar het regent vaak en veel in Vlaanderen: tot bijna 200 dagen per jaar. Dat regenwater kan je opslaan in een regenwaterput en gebruiken voor toepassingen in de woning (bv. toilet, wasmachine) en de tuin. Praktische informatie vind je in de Waterwegwijzer bouwen en verbouwen.

Heb je geen plaats voor een regenwaterput? Dan kan je misschien een regenwaterton plaatsen. Regentonnen vind je in verschillende materialen (plastic, hout, steen,...) en maten.

3. Kies planten die aangepast zijn aan de standplaats en die tegen droogte kunnen

Aangepaste beplantingSommige planten zijn beter beschermd tegen droogte dan anderen. Het gaat dan om planten met bladeren die een grijsachtige of zilveren schijn hebben. Die bladeren reflecteren het licht en voorkomen verdamping. Ook planten met een fijn behaarde bladertextuur of vette bladeren kunnen beter tegen droogte. Het eerste type bladeren biedt schaduw aan de plant en beschermt tegen wind. Planten met vette bladeren slaan zelf water op.

Een goede plantenkeuze voorkomt dat je de planten te vaak water moet geven en maakt dat je tuin er zelfs in de heetste zomer mooi uitziet. Bij de aankoop van planten laat je je dan ook best informeren door de verkoper.

4. Voorkom uitdroging van de bodem door te mulchen

Mulch van grasOm de bodem in je tuin tegen uitdroging te beschermen voorzie je best een mulchlaag.  ‘Mulch’ is de Engelse term voor een laag organisch materiaal. Het gaat dan meer bepaald om schors, compost, bladeren,… Heel wat van die materialen kan je gratis uit je eigen tuin recupereren. Er worden ook veel alternatieven aangeboden door tuincentra.

De mulchlaag beschermt tegen uitdroging, houdt de bodem vochtig en de temperatuur van de bodem gematigd. Voor gazons zijn er mulchmaaiers, waarbij het afgereden gras fijn versnipperd terug op het gazon komt. Het versnipperde gras voedt het gazon, beschermt tegen uitdroging en geeft zijn vocht af aan de bodem.

5. Kies de juiste bloempotten en potaarde

Planten in bloempotten of -bakken hebben vaak meer water nodig. Voorzie een goede potgrond die het water voldoende vasthoudt. Vermijd zwarte of donkere bloempotten en -bakken. Die warmen snel op waardoor de wortels van de plant het heel warm krijgen.

6. Onderhoud je gazon

Een gezond grasperk verdraagt beter een tijdelijke droogte dan een gazon in slechte staat. Je rijdt je gras ook best niet te kort af. Een ideale hoogte is zo’n 10 cm lang.

7. Verminder verdamping door te harken en te hakken

Harken en hakkenDe grond opharken en hakken zorgt ervoor dat de harde bovenlaag van de bodem wordt gebroken. Daardoor vermindert de verdamping en hoef je minder vaak water te geven.

Meer informatie over milieuvriendelijk en pesticidenvrij tuinonderhoud vind je op onze website Zonder is gezonder.

Wanneer en hoe geef ik water in een droge periode?

1. Verzamel restwaterstromen

Gooi te veel afgetapt leidingwater (bv. koud water dat je moet laten lopen voor er warm water komt) of spoelwater niet weg. Dat water kan je opvangen en gebruiken om bijvoorbeeld de bloemen te gieten.

2. Besproei je gazon niet onnodig

Gras beschermt zichzelf door in een soort ‘slaapstand’ te gaan. Bovengronds valt het stil en het zoekt dieper in de bodem naar water. Daardoor wordt het gras ook sterker. Het kan dus geen kwaad als je gazon geel kleurt tijdens een droge periode. Wanneer de weersomstandigheden terug ‘beter’ worden, zal het gras herstellen. Extra water geven is dus niet nodig.

3. Begiet op de minst warme ogenblikken van de dag

’s Ochtends  en ’s avonds verdampt het water niet zo snel. Overdag water geven kan de plant beschadigen. Waterdruppels werken als een vergrootglas en kunnen zonnestralen versterken, waardoor de plant verschroeit.

4. Geef gericht water in plaats van heel de tuin water te geven

Geef enkel water aan die planten die het nodig hebben. Het heeft weinig zin om een volledige plantenborder water te geven, als die deels bestaat uit planten die niet gevoelig zijn voor droogte.

5. Gebruik een gieter

Door te sproeien heb je weinig zicht op de hoeveelheid water die je verbruikt. Met een gieter kan je gerichter en zuiniger met water omspringen.

6. Geef niet elke dag water, maar liever een keer in de week

In plaats van elke dag kortstondig water te geven, geef je beter een keer per week langdurig water.  Planten die elke dag water krijgen, hebben geen reden om diep te wortelen en  zijn gevoeliger voor droogte. Door een keer in de week water te geven, gaat de plant actiever op zoek naar water.

Let wel op met planten in een pot. Die zal je vlugger water moeten geven.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Alles over kraanwater, loden leidingen vervangen, putwater controleren en veilig omspringen met regenwater.

Pesticiden gebruiken? Nee dank je. Er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven. Surf naar www.vmm.be/zonderisgezonder

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.