Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Wat kan jij doen? / Huishouden

Huishouden

Kan ik zelf de luchtkwaliteit in je huis verbeteren? Stook ik wel slim en zuinig? Op al deze vragen vind je hier een antwoord. We geven je ook een heleboel handige tips.

Hoe kan ik de luchtkwaliteit in mijn huis verbeteren?

Goed verluchten is een eerste vereiste. Tabaksrook blijft de grootste vervuiler in huis. Maar ook gasfornuizen, geisers zonder afvoer en allesbranders brengen schadelijke stoffen binnen,net als bepaalde bouwmaterialen, verf, nieuwe meubelen, decoratie en schoonmaakmiddelen. De Vlaamse overheid heeft hierover een interessante brochure gemaakt: 'Gezond wonen? Bouw of verbouw gezond'. Zeker wie bouw- of verbouwplannen heeft, vindt in de brochure nuttige informatie over ventilatie, materiaal- en productkeuze, toestellen, licht...

Het gebruik van verven met weinig uitstoot en vernissen op waterbasis is ondertussen al wat ingeburgerd. Ook het bewaken van de verbrandingsprocessen wordt stilaan gemeengoed. Maar wist je bijvoorbeeld dat bij het gebruik van gewone spaanplaten of MDF-platen heel wat schadelijke gassen vrijkomen? Wie weinig platen nodig heeft, gebruikt daarom beter gewoon hout, multiplex of OSB-platen. Ook isoleren doe je beter volgens de regels van de kunst, want op plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt, kan er schimmel ontstaan op de muren.

Van plan om te (ver)bouwen?

Een paar tips om in het achterhoofd te houden:

  • Isoleer je huis voldoende;
  • Verwarm rendabel. Nieuwe verwarmingsinstallaties zijn veel zuiniger. Een vernieuwing van een oude ketel betaalt zichzelf na enkele jaren terug;
  • Kies voor natuurverf op basis van water;
  • Koop hout uit een bos dat verantwoord beheerd wordt. Het FSC-label geeft je deze garantie.

Deze en nog veel meer interessante informatie vind je op de webpagina Bouw gezond.

Wat mag ik verbranden in een kachel?

Kachel

Volgens de Vlaamse milieureglementering (VLAREM) mag binnenshuis, naast de wettelijk toegelaten brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkolen, enkel onbehandeld stukhout verbrand worden in kachels. Ander houtafval, zoals geverfd hout, multiplex of spaanplaten, mag dus niet verbrand worden door particulieren.

 

Een eenvoudige manier om na te gaan of er correct wordt gestookt, is de rookkleur. Bij een goede verbranding van onbehandeld hout moet er kleurloze of witte rook uit de schouw komen. Wanneer er grijsblauwe, grijze of zwarte rook uit de schouw komt, is er duidelijk iets mis. Wie afval verbrandt, vergiftigt in de eerste plaats zichzelf. De schadelijke stoffen die daarbij ontstaan, komen immers onmiddellijk terecht in en om de eigen woning. Het gebruik van verkeerde brandstoffen, zoals afval of nat hout, kan ook leiden tot schoorsteenbrand.

Geef de assen van je kachel mee met het huishoudelijk afval. Deze bevatten dioxines en horen niet thuis in je tuin of compostvat.

Meer tips voor een betere luchtkwaliteit in huis

  • Gebruik geen spuitbussen. Alhoewel ze geen CFK's meer bevatten, zitten er nog steeds andere vervuilende chemische stoffen in. Bovendien kunnen ze niet gerecycleerd worden.
  • Gebruik minder producten waarin solventen zitten (detergenten, lakken, ...).
  • Stook niet in open lucht. Het gif dat we met zelfgestookte vuurtjes de lucht inblazen is een zeer grote bron van luchtvervuiling in ons land.
  • Brand enkel onbehandeld hout in de kachel of open haard.

Tips voor minder CO2-uitstoot

Minder energie verbruiken is goed voor de portemonnee én voor het milieu! Energieproductie stoot namelijk ook luchtverontreiniging uit.

  • Te koud? Trek dan een trui aan in plaats van de verwarming enkele graden hoger te zetten.
  • Zet de verwarming lager als je de kamer verlaat. Verwarm alleen kamers die je echt gebruikt; zet de verwarming in slaapkamers uit.
  • Sluit 's avonds de gordijnen, zo houd je de warmte beter binnen.
  • Doe het licht uit als je de kamer verlaat.
  • Gebruik spaarlampen in plaats van gloeilampen.
  • Koop toestellen met A-energielabels.
  • Zet de apparaten in huis niet op stand-by; in deze stand verbruiken ze nog altijd meer energie dan wanneer ze uitstaan. Het aan- en uitschakelen van apparaten vergt absoluut minder stroom dan wanneer je ze lange tijd in stand-by laat staan.
  • Trek, wanneer je je mobiele telefoon niet oplaadt, de stekker van de GSM-oplader uit het stopcontact. De oplader verbruikt immers continu stroom.
  • Droog de was aan de waslijn; een droogtrommel vreet enorm veel energie.
  • Plaats warme gerechten niet onmiddellijk in de koelkast of diepvriezer, laat ze eerst afkoelen.
  • Ontdooi de diepvriezer regelmatig.
  • Kook met het deksel op de kookpot. Nog beter is om een snelkookpan te gebruiken.

Hoe vermijd ik dioxines en PCB's in mijn eten?

Handen wassen

  • Gevarieerde voeding is heel belangrijk voor je gezondheid. Eet niet enkel producten uit eigen tuin. Geeft je kippen eten in de kippenren en zorg ervoor dat hun kippenren begroeid is. Eet ook eens commerciële eieren en niet enkel deze van eigen kweek waarvan je de kwaliteit niet kent.

  • Handen wassen is een absolute must. Laat ook je kinderen hun handen wassen nadat ze in de tuin gespeeld hebben.

  • Dioxines en PCB’s binden op vetrijke voeding. Commerciële voedingsproducten worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Eet niet enkel voedingswaren van één producent.

Is een afvalvergruizer toegelaten?

Neen, voedselvermalers die aangesloten zijn op de openbare riolering zijn in Vlaanderen verboden omdat zij de waterzuiveringssystemen verstoren. Afvalvergruizers of voedselvermalers zie je soms in buitenlandse TV-series of films. Ze worden onder de wasbak gemonteerd en vermalen etensresten, die daarna in de riool terechtkomen. Maar die zo in Vlaanderen gebruiken, is een milieumisdrijf. Bij een milieumisdrijf kan het parket je vervolgen of je dossier doorsturen voor een Vlaamse administratieve boete.

Waarom is het niet toegelaten? Als dit soort afval, vermalen of niet, meespoelt met het afvalwater, dan komt het ofwel ongezuiverd in een waterloop terecht, ofwel spoelt het via de riool naar een waterzuiveringsinstallatie. In het eerste geval wordt de waterloop vervuild, in het tweede geval wordt de zuiveringsinstallatie overbelast. Die is er immers niet op voorzien om zoveel organisch afval te verwerken. Voor de gebruiker zelf bestaat bovendien het gevaar dat de afvoerbuizen verstoppen en dat de waterfactuur flink de hoogte in gaat. Om keukenresten door te spoelen, is immers extra water nodig.

Huishoudelijk afval kan je in Vlaanderen eenvoudig kwijt door het te composteren of mee te geven bij de gemeentelijke ophaling.

Mag ik ontstopper gebruiken?

Bepaalde chemische ontstoppingsmiddelen zijn toegelaten op de markt, maar ze zijn milieubelastend. Het zijn bijtende producten die bij inademing ook gevaarlijk kunnen zijn voor ons. Gebruik zo vaak mogelijk de zuignap of draai de sifon los en maak 'm zo schoon. Dat is veel efficiënter.

Of producten op de markt mogen komen, wordt bepaald door Europa en de Belgische federale regering. Toegelaten producten wordt grondig gescreend vooraleer ze op de markt komen. Meer info vind je hierover op www.health.belgium.be/nl/productbeleid.

Goed geregeld = geld gespaard

Goed geregeld = geld gespaardWie zorgt ervoor dat je water hebt in huis? Wat moet je als gebruiker regelen? Wat doet de watermaatschappij? Waar betaal je voor en hoe krijg je je factuur omlaag? Wie is beschermde klant voor water? Op deze en andere vragen vind je een antwoord in de brochure Goed geregeld = geld gespaard. Je vindt er de belangrijkste rechten en plichten over kraanwater.

Surf ook eens naar de website Goed geregeld = geld gespaard.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Alles over kraanwater, loden leidingen vervangen, putwater controleren en veilig omspringen met regenwater.

Pesticiden gebruiken? Nee dank je. Er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven. Surf naar www.vmm.be/zonderisgezonder

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.