De werken aan de Marke zijn in volle voorbereiding. Zo zullen er onder andere 4 nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) en lokale waterkeringen aangelegd worden. Als de werken klaar zijn, zullen 60 woningen in Galmaarden en Herne bijkomend beschermd zijn tegen overstromingen uit de Marke.
De Poekebeek en de Oude Kale in de buurt van Nevele kan je niet los van elkaar zien. Daarom heeft de VMM de heropwaardering van hun stroomgebieden in één plan gegoten. Beide rivieren werden opgenomen in de stroomgebiedbeheerplannen als aandachtsgebied. De komende twee jaar zullen op verschillende plaatsen langs de waterlopen werken uitgevoerd worden.
Op de Ophasseltbeek en de Moenebroekbeek heeft de VMM twee nieuwe sedimentvangen. Metingen van het sedimentmeetnet tonen nu aan dat de vangefficiëntie er kan oplopen tot meer dan 70%. We onderzoeken ook een systeem om frequenter en nauwkeuriger de slibafzetting te meten.
Vlaanderen is gevoelig voor overstromingen en de steeds toenemende bebouwing en klimaatverandering doen de kans op een overstroming toenemen. Op 16 november organiseerde de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid daarom een symposium over meerlaagse waterveiligheid in Vlaanderen en over hoe lokale besturen hieraan kunnen meewerken.
Waterlopen kennen geen grenzen. In 2015 vonden Vlaamse en Waalse waterbeheerders elkaar voor een betere samenwerking in het beheer van de Dijle, de Laan en hun zijlopen. De samenwerking werd gecoördineerd door de bekkensecretariaten van het Dijle-Zennebekken en het Demerbekken samen met Contrat de Rivière Dyle-Gete. De Vlaamse en Waalse waterbeheerders en betrokken partners wisselden er informatie uit en bespraken er concrete dossiers.
Om het overstromingsrisico in de Maarkebeekvallei drastisch te verminderen, hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, Provincie Oost-Vlaanderen, Oudenaarde en Maarkedal de handen in mekaar geslagen. Dat engagement hebben ze in een riviercontract gegoten en op 1 december ondertekend.
Sinds 1 januari 2015 beheren alle openbare diensten (zoals gemeenten) hun terreinen pesticidenvrij. Ook voor bedrijven geldt een beperking op het pesticidengebruik. Maar hoe doe je dat ‘pesticidenvrij beheren’? Dat staat in ‘Pesticidenvrij ontwerpen’, een nieuwe brochure van de VMM.
Recent kwam de informatieplicht over de ligging van vastgoed in overstromingsgevoelig gebied in de media. Die verplicht verkopers en verhuurders om kandidaat-kopers en huurders te informeren of een goed in overstromingsgevoelig gebied ligt.
Dat de klimaatverandering nu al zichtbaar is, is geen nieuws meer. Maar wie weet dat de temperatuur in Vlaanderen effectief 2,4 °C hoger ligt dan 150 jaar geleden? De VMM verzamelde de kerncijfers en brengt die nu samen op een overzichtelijke webpagina. Elk onderdeel kan bovendien met een muisklik gedeeld worden met collega’s en vrienden.
Elk jaar analyseert de VMM de resultaten van de strenge en frequente controles die de drinkwatermaatschappijen uitvoeren. Uit het rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ blijkt duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.