Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuwe vistrap op de Poekebeek

Nieuwe vistrap op de Poekebeek

01-09-2015
Begin augustus zijn de werken gestart voor de aanleg van een vistrap in de Poekebeek in Poesele (Nevele). De bestaande klepstuw wordt afgebroken en vervangen door 9 V-vormige drempels in de waterloop.

Door de nieuwe vistrap zal binnenkort vrije vismigratie mogelijk zijn vanaf het Schipdonkkanaal tot in de opwaartse trajecten van de Poekebeek ter hoogte van Tielt/Ruiselede. Om de weg vrij te maken, loste de VMM in 2012 ook al 2 vismigratieknelpunten op aan de monding van de Poekebeek, Vissoorten zoals paling, winde, bermpje, riviergrondel ... zullen hopelijk in de toekomst terug frequent in de Poekebeek voorkomen.

De vistrap is opgebouwd uit 9 V-vormige drempels. Elke drempel is opgebouwd uit een houten damwand en omringd door ruwe breuksteen.De drempels van de vistrap zijn opgebouwd uit een houten damwand en omringd door ruwe breuksteen. Tussen 2 drempels is het niveauverschil slechts 7 cm. Over een afstand van bijna een kilometer zorgen de drempels telkens voor een klein verval dat vissen kunnen passeren.

Naast de aanleg van de vistrap worden er ook natuurvriendelijke oevers en plasbermen voorzien. Op de omliggende percelen komen er enkele poelen en houtkanten. De werken gebeuren op gronden in eigendom van de VMM. Als alles goed verloopt, zijn de werken over anderhalve maand afgerond.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.