Vlaanderen.be www.vmm.be

Toegangscontrole lage-emissiezone

Als je de toegangsregels van de lage-emissiezone overtreed zal je een boete ontvangen van 150€. Bij herhaaldelijke overtredingen kan deze boete oplopen tot 350€. Per dag kan je slechts éénmaal beboet worden, ook al rijdt je op een dag meermaals de LEZ binnen.

Indien je niet akkoord gaat met de boete die je ontvangt, kan je bezwaar aanteken bij de stad waarin de LEZ zich bevindt (Antwerpen of Gent). Zij zijn namelijk bevoegd voor de handhaving van de toegangsvoorwaarden.

In de LEZ gebeurt de toegangscontrole op basis van automatische nummerplaatcontrole met camera’s. Op die manier moeten eigenaars van toegelaten voertuigen geen actie ondernemen en niets te betalen om de LEZ binnen te mogen rijden. Wat wel het geval zou zijn als de controle via stickers zou gebeuren, zoals in verschillende buitenlande LEZ’s het geval is. Daarnaast is een stickersysteem ook veel gevoeliger voor fraude.

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.