Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Evolutie luchtkwaliteit / Lage-emissiezones in Vlaanderen / Regelgevend kader voor steden en gemeenten

Regelgevend kader voor steden en gemeenten

Voor lage-emissiezones bestaat er een Vlaams regelgevend kader waarop steden en gemeenten zich kunnen baseren voor het invoeren van een LEZ.

Lokale toegangsregels

De toegangsregels voor de lage-emissiezones (LEZ) gelden in alle Vlaamse LEZ’s. Daarnaast hebben de lokale besturen de mogelijkheid om van deze toegangsregels af te wijken. De lokale toegangsregels moeten wel beperkt zijn in de tijd en moeten het gebruik van de voertuigen, die niet aan de gewestelijke toegangscriteria voldoen, afremmen. Zowel Antwerpen als Gent kiezen ervoor om de lokale toelatingen betalend te maken en ze gelden voor een periode van maximum 1 jaar.

Lees verder...

Toegangscontrole lage-emissiezone

Als je de toegangsregels van de lage-emissiezone overtreed zal je een boete ontvangen van 150€. Bij herhaaldelijke overtredingen kan deze boete oplopen tot 350€. Per dag kan je slechts éénmaal beboet worden, ook al rijdt je op een dag meermaals de LEZ binnen.

Lees verder...

Euronorm op basis van datum eerste inschrijving

De euronorm van het voertuig staat niet altijd op het inschrijvingsbewijs. Dit is vooral zo bij oudere voertuigen. In dit document vind je een overzicht van de data van eerste inschrijving die gebruikt worden om de euronorm te bepalen als deze niet gekend is of niet opgenomen is in de databank van DIV (inschrijving van voertuigen).

Lees verder...

Criteria lage-emissiezones op basis van euronormen

Ontdek hier of je toegang tot de LEZ hebt en hoe de toelatingsvoorwaarden evolueren naar zero emissie vanaf 2035. De toegangsregels gelden 7 dagen per week en 24 u per dag. Het zijn de brandstof en de euronorm van het voertuig die bepalen of je toegang hebt.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.