Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Waterfactuur / LAC-Water / Tips uit de praktijk

Overzicht tips

Heel wat OCMW's zoeken naar manieren om hun LAC-werking te verbeteren. Hier lees je hoe ze te werk gaan.

Heb jij ook een goede tip uit de praktijk? Geef het ons door via .

Titel Beschrijving
Contact houden met je cliënt De OCMW's van Mechelen en Willebroek zetten in op nazorg door afgesloten cliënten actief op te volgen.
Concrete afspraken met de watermaatschappij In dit sjabloon kan je de afspraken tussen watermaatschappij en OCMW vastleggen.
Voorbeeld draaiboek Hier vind je een fictief voorbeeld van een draaiboek voor de LAC Water, en een concreet draaiboek dat is gemaakt door OCMW Willebroek en Ravels
Tijdens de LAC-zitting Het hoe, waar en wat van de LAC-zitting
Hulp bij schulden aanbieden OCMW Lennik biedt in de brief met de beslissing van de LAC op een toegankelijke manier ondersteuning aan bij schulden. Ook OCMW Maldegem maakt duidelijk waar cliënten terechtkunnen voor hulp bij schulden.
Je cliënt aanspreken voor en na de zitting Het OCMW van Mechelen zet in op het bereiken van mensen voor en na de LAC-zitting om afsluiting te voorkomen.
Tips voor brief met beslissing LAC OCMW Maldegem past verschillende goede praktijken toe in zijn brief met de beslissing van de LAC.
Overleg met andere LAC-medewerkers Een aantal OCMW’s stemmen hun aanpak op elkaar af.
Dossier per dossier bekijken De LAC van Gent springt omzichtig om met afsluitingen en bekijkt geval per geval of er sprake is van onwil bij de klant.
OCMW biedt financiële steun Het OCMW van Kontich kent cliënten in sommige gevallen financiële steun toe voor de waterfactuur. Het OCMW van Beerse wil huishoudapparaten in bruikleen geven zodat mensen kunnen sparen voor een eigen, zuinig toestel.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.