Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Riolering en waterzuivering / Riothermie / 6 stappen naar riothermie / Stap 2: eerste kansenscreening

Stap 2: eerste kansenscreening

Is het zinvol om te investeren in een riothermieproject? Die vraag kan je snel beantwoorden met het afwegingskader riothermie dat we aanbieden. Aan de hand van enkele vragen bepaal je of het project haalbaar is.

Voor een riothermieproject is de investering vrij hoog in absolute termen, maar door de lange levensduur is riothermie veel zuiniger dan andere systemen. Een minimale voorwaarde is dat het gebouw minstens 75 tot 100 woningen of equivalenten bevat.

Een snelle inschatting van de haalbaarheid

Wil je kijken of bij een nieuwbouw of renovatieproject riothermie een goede optie is? Met de instrumenten in het afwegingskader Riothermie kan je snel de haalbaarheid inschatten.Via het instrument voor de stakeholderanalyse meet je de draagkracht bij de omgeving.

Voor de kansenscreening heb je maar een beperkt aantal gegevens nodig. Als er een belangrijke rioolstreng in de buurt van je gebouw loopt, dan maak je bijvoorbeeld al een goede kans. Maar ook enkele andere voorwaarden moeten ingevuld worden.

Je kijkt eerst of de verschillende betrokkenen mee willen in de stakeholderinventaris en dan vul je het afwegingskader in. Als dit positief is, dan heb je groen licht om het project verder uit te werken.

Wie doet wat?

Deze stap kan zowel door een projectontwikkelaar, gebouwbeheerder, lokaal bestuur als rioolbeheerder worden uitgevoerd indien ze zicht hebben op een concreet projectidee. Mogelijk dient in deze fase reeds een minimum van informatie te worden overgemaakt over het gebouw en toestand van de riolering.

Welke instrumenten kan je gebruiken?

Resultaat/beslissing na afloop?

Op basis van de kansenscreening beslis je of het zinvol is om een volwaardige haalbaarheidsstudie op te maken. Mogelijk moet hiervoor een officiële beslissing te worden genomen om een externe dienstverlener aan te stellen.

Meer weten over deze stap?

Lees de leidraad Riothermie (hoofdstuk 5 tot 8)

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.