Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Herinrichting Ledebeek / Projectupdates / 22/11/2023: Winterbed goed gevuld na lange regenperiode

22/11/2023: Winterbed goed gevuld na lange regenperiode

22-11-2023
De hevige en lange regenperiode van de afgelopen weken trof ook de regio rond de Ledebeek. Het reeds gerealiseerde winterbed tussen de Nieuwe Stationsstraat (Lokeren) en de Beerveldsebaan (Lochristi) is helemaal gevuld. De reeds gerealiseerde ruimte voor water blijkt zeer waardevol. Dat tonen deze dronebeelden.

Ledebeek voor en na hevige regenperiode

Foto links: winterbed net voor de regenperiode / Foto rechts: goed gevulde winterbed na de regenperiode

Wat gebeurt er nu precies?

Over een traject van 6,5 km krijgt de waterloop een winterbedding met ruimte voor 50.000 m³ extra water, dat is het equivalent van 20 olympische zwembaden. In de bedding komt een poelenstelsel dat water doorheen het traject vasthoudt zodat het terug in de bodem kan infiltreren.

In de waterloop zelf wisselen kleine drempels en verdiepingen elkaar af. Hierdoor stuwt het water op en verhoogt het waterpeil in de zomer. Dammetjes in de zijgrachten van de Ledebeek versterken dit effect waardoor weilanden natter worden.

Winterbedding van de Ledebeek na hevige regenperiode

Winterbedding van de Ledebeek na hevige regenperiode Winterbedding van de Ledebeek na hevige regenperiode

Verdere verloop van de werken

Al 800 meter van de totale lengte werd gerealiseerd. De werken liggen nu zo goed als stil omwille van de recente regenval. De grond is te nat om de werken voldoende kwaliteitsvol uit te voeren.

Winterbedding van de Ledebeek na hevige regenperiode

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.