Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Herinrichting Ledebeek / Projectupdates / 2/10/2023: Start werken op het terrein

2/10/2023: Start werken op het terrein

02-10-2023
Maandag 2 oktober 2023 zijn de werken op het terrein gestart. De graafwerken beginnen in Lokeren, ter hoogte van de Nieuwe Stationsstraat. Vanaf daar werken we stroomopwaarts in de richting van Lochristi en Destelbergen.

Impact op akkers en weiden beperkten

Dit eerste deel van de werkzaamheden vindt plaats tussen de akkers en weiden langs de beek. De impact op deze akkers en de geteelde gewassen langs de Ledebeek wordt zo beperkt mogelijk gehouden.

Kwaliteit van Ledebeek behouden en versterken

In de Ledebeek ligt intussen een zandvang met slibvangmatten. De matten vangen zowel grotere als fijnere slibdeeltjes die vrijkomen door de werken op. De ingreep voorkomt dat het water stroomafwaarts troebel wordt. Zo vermindert de impact op de Ledebeek richting de Durme.

Op de grens van Lochristi met Destelbergen komen kokosmatten langs de oevers. Deze matten zorgen voor natuurlijke oeverversteviging alsook voor wortelbescherming van een twintigtal eigen langs de Ledebeek. Het is een unieke vorm van natuur-technische milieubouw.

Deze natuurlijke oeverbescherming beperkt de impact op het beekleven tijdens en na de werken en versterkt de impact op de biodiversiteit van de Ledebeek na de herinrichting.

Kokosmatten zorgen voor oeverversteviging en bescherming van de wortels van eiken langs de Ledebeek.

Plaatsing van de kokosmatten langs de Ledebeek ©Ledebeek verbindt

Hinder tijdens de werken

In het voorjaar van 2024 starten de werken achter de huizen aan de Ledebeekweg, de Kapelaanwegel, de Ommegangstraat en de Kastanjedreef. De exacte startdatum hangt af van het weer en het verloop van de werken. Eigenaars en huurders van woningen langs de beek ontvangen op een gepast tijdstip meer informatie over hoe ze hun oevers kunnen vrijmaken.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.