Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Herinrichting Ledebeek / Projectupdates / 2/11/2023: Nieuwe profiel stilaan zichtbaar

2/11/2023: Nieuwe profiel stilaan zichtbaar

02-11-2023
De werken zijn volop bezig en het nieuwe profiel van de Ledebeek tussen de Nieuwe Stationsstraat (Lokeren) en de Beerveldsebaan (Lochristi) is al goed zichtbaar.

Wat gebeurt er nu precies?

Over een traject van 6,5 km krijgt de waterloop een winterbedding met ruimte voor 50.000 m³ extra water, dat is het equivalent van 20 olympische zwembaden. In de bedding komt een poelenstelsel dat water doorheen het traject vasthoudt zodat het terug in de bodem kan infiltreren.

In de waterloop zelf wisselen kleine drempels en verdiepingen elkaar af. Hierdoor stuwt het water op en verhoogt het waterpeil in de zomer. Dammetjes in de zijgrachten van de Ledebeek versterken dit effect waardoor weilanden natter worden.

Nieuwe profiel van de Ledebeek stilaan zichtbaar

©Ledebeek verbindt

Goed voor fauna, flora en mensen

Deze ingrepen hebben een positieve impact op de biodiversiteit en natuurwaarde in en rond de Ledebeek. Het beekprofiel verandert waardoor fauna en flora in de ruimere omgeving nieuwe kansen krijgen.

Zo wordt de waterloop ook aantrekkelijker voor de omgeving. Een recreatief netwerk met vogelkijkwanden en vlonders maakt van de Ledebeek een plek die water dichter bij de mensen brengt.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.