Uitstoot dioxines naar lucht door de huishoudens
- Verwarming met hout(kachels) is de belangrijkste bron van dioxines.
- De uitstoot door verwarming met steenkool daalde sterk.
- De transitie naar milieuvriendelijkere manieren van verwarmen en het verjongen van het kachelpark is dé uitdaging voor de toekomst.
Gezondheidseffect
Dioxines en PCB's binden zich in de lucht aan stofdeeltjes, waarna ze kunnen neervallen op de bodem en op voedingsgewassen. Opname door de mens gebeurt dan ook hoofdzakelijk via voeding en de ademhaling en veroorzaken:
- Immuunverstoring en defecten van de neurale ontwikkeling
- Verstoring van de hormonale huishouding en vruchtbaarheid
- Diverse kankers.
Doelstellingen
Volgens de Green Deal Huishoudelijke houtverwarming, opgenomen in het Vlaams Luchtbeleidsplan 2030:
Uitstoot 2022 | Doel 2030 | |
---|---|---|
Dioxines (t.o.v. 2016) | - 26 % | - 50 % |
Toestand in 2022
De voornaamste huishoudelijke bron van dioxines is de verwarming van woningen met hout (aandeel van 94 %).
Evolutie
De dioxine-uitstoot door de huishoudens daalde in de periode 2005-2022:
- Schommelingen tussen opeenvolgende jaren in de uitstoot door verwarming van woningen zijn te verklaren door variabele weersomstandigheden en dus verwarmingsbehoefte.
- De uitstoot door het gebruik van steenkool daalde, vooral vanaf 2016.
- Het aantal huishoudens met hout als verwarming steeg volgens de Energiebalans Vlaanderen 2005-2022.
- De transitie naar milieuvriendelijkere manieren van verwarmen en het verjongen van het kachelpark is dé uitdaging voor de toekomst.
Hoe pakken we dit aan?
In samenwerking met de sector werd een Green Deal huishoudelijke houtverwarming afgesloten. Deze werd beëindigd in oktober 2022. De publicaties, het voorbereidend onderzoekwerk, de kennisopbouw en andere bereikte resultaten van de Green Deal staan op de website van de Green Deal huishoudelijke houtverwarming. In het vervolgtraject op de Green Deal zullen bijkomende maatregelen vastgelegd worden waarbij vooral ingezet worden op de uitfasering van de oudere en meest vervuilende houtkachels en open haarden. Voor het stoken van hout zijn er een aantal regels en adviezen.
Een volledig overzicht van de maatregelen voor een betere luchtkwaliteit in Vlaanderen vind je in het Vlaams Luchtbeleidsplan 2030. Een bespreking van de voortgang van de maatregelen staat in het voortgangsrapport over het luchtbeleidsplan 2030.