Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Proces- en afvalwater zuiveren en gebruiken

Proces- en afvalwater zuiveren en gebruikenEen tweede leven voor bedrijfsafvalwater

Een tweede leven voor bedrijfsafvalwater

Bedrijven in hetzelfde gebied zuiveren samen hun proces- en afvalwater om het te gebruiken in hun productieprocessen. Het kwaliteitsniveau van de zuivering bepalen ze onderling. Samenwerking met specialisten is vaak nodig. De behoefte aan leiding- oppervlakte- of grondwater daalt hierdoor. Er ontstaan synergiën tussen bedrijven in dezelfde sector en daarbuiten.

Glastuinbouw en vleesverwerker wisselen water uit

De vleesverwerker Comeco zet regenwater van glastuinbouwbedrijven VW Maxburg en Meer Fresh Products in bij de verdampingscondensoren. Omgekeerd stelt Comeco haar gezuiverd proceswater ter beschikking aan de glastuinbouw. Bevoorradingspieken in de zomer worden zo opgevangen.  

Proeftuinen droogte zijn samenwerkingen tussen bedrijven, non-profit en lokale besturen die slimmer omgaan met water in hun (bedrijfs)activiteiten. Ze experimenteren met nieuwe technieken op het terrein en verwerven kennis en inzichten voor de toekomst. 

» Wat houdt het in? Waarom dit initiatief? Hoe selecteren we de proeftuinen? 

Proeftuinen droogte kadert binnen het programma van de VMM dat deel uitmaakt van de »Blue Deal en het »Open Ruimte Platform

Logo Blue Deal en Open Ruimte Platform

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.