Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Suikerpark | Wonen, industrie, natuur en landbouw pakken watervraag samen aan

Suikerpark | Wonen, industrie, natuur en landbouw pakken watervraag samen aan

Aan het suikerpark in Veurne (West-Vlaanderen), vlakbij een bedrijventerrein en een natuurgebied, komt een nieuwe wijk. De vraag naar water neemt er toe terwijl de omgeving in droge periodes nu al met waterschaarste kampt. Door maximaal in te zetten op lokaal vasthouden en hergebruiken van het water over de volledige site, wordt een gebied van 49 ha weerbaarder tegen waterschaarste en -overlast.

Twee bedrijven op de site, Veurne Snack Foods en een Colruyt winkel, optimaliseren hun regenwatergebruik. Nieuwe bedrijven zullen het aanbod van regenwater doen toenemen. Huishoudelijk en bedrijfsafvalwater krijgen ook een bestemming.

Een WASCO voor gezamenlijk waterbeheer

Een tweede waternet brengt het overtollige regen- en afvalwater over de hele site samen. Het wordt behandeld en herverdeeld voor laagwaardige toepassingen.

Een WASCO (Water as a service company) staat in voor het beheer en onderhoud van het tweede waternet. De WASCO haalt zijn inkomsten uit de verkoop van het laagwaardige water aan de eindklant, die er niet meer voor betaalt dan voor kraanwater. Dat is gemakkelijker voor de klant en hij betaalt voor het product en niet voor de installatie.

Meerdere bestemmingen

De nieuwe woonwijk gebruikt het water voor sanitaire toepassingen en ook de aanwezige bedrijven nemen het op in hun bedrijfsprocessen. Bij landbouwers dient het water om te irrigeren en bij de groendienst van de stad Veurne om het openbaar groen water te geven. Water dat overblijft, gaat naar het natuurgebied.

Deze proeftuin deelde zijn bevindingen in het webinar ‘Water duurzaam beheren in nieuwe woonwijken’. Kom alles te weten en ga aan de slag met hun verworven inzichten.

Bekijk het webinar »

Projectpaspoort

Initiatiefnemer: ION develop different (Suikerpark)

Partners

  • Veurne Snack Foods BV - productie voeding
  • Colruyt Group (Etablissementen Franz Colruyt NV)
  • WVI (West-Vlaamse Intercommunale) - Dienstverlenende vereniging
  • Aquaduin - drinkwaterbedrijf

Ondersteunende partners

  • Vlakwa
  • Water Experts
  • SURA Impact

Financiering

  • Totale projectkost: 1.445.860 euro
  • Toegewezen subsidie: 897.530 euro

Contact: victor.verburgh@ion.be 

» Projectpagina

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.