Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Steenovenstraat - Nijverheidsstraat | Uitwisseling van regenwater tussen bedrijven

Steenovenstraat - Nijverheidsstraat | Uitwisseling van regenwater tussen bedrijven

D’arta, fabrikant van diepvriesgroenten in Ardooie (West-Vlaanderen), wisselt met enkele naastgelegen bedrijven op het bedrijventerrein regenwater uit. Zo verlaagt D’arta haar grond- of kraanwatergebruik en heeft het bedrijventerrein minder wateroverlast.

De diepvriesgroentefabrikant D’arta gebruikt meer water dan op het eigen terrein gebufferd kan worden. Daarom moet het bedrijf ook voor minderwaardige toepassingen grondwater, aangevoerd oppervlaktewater uit de Leie of zelfs drinkwater inzetten. Verschillende nabijgelegen bedrijven hebben een overschot aan regenwater dat naar de riolering loopt.

Aanleg regenwaterstelsel

In het project wordt een regenwaterstelsel aangelegd zodat het overtollige regenwater van de naastgelegen bedrijven afgeleid wordt naar de diepvriesgroenteproducent. Die zet het water in ter vervanging van kraan- en grondwater. Dit pakt ook de wateroverlast op het bedrijventerrein aan.

Koppeling en buffering

De gemeente Ardooie koppelt het regenwater van de Nijverheidsstraat en de Steenovenstraat op het bedrijventerrein af met afwatering naar verschillende pompputten. Het water gaat dan naar de bestaande vijvers waarvan het volume werd vergroot d.m.v. een talud en zo een buffercapaciteit van 60.000 m³ krijgt. Het regenwater wordt gebruikt voor de verdampingscondensoren. Via filtratietechnieken wordt een deel van het water ook omgezet naar hoogwaardig proceswater. 

De nieuwe talud wordt ingezaaid met bijenbloemen, gras en klaver wat een positief effect heeft op de biodiversiteit.

Projectpaspoort

Waterwinsten

  • Jaarlijks 30.000 m3 regenwatergebruik in plaats van grond- of kraanwater
  • Minder wateroverlast voor de ambachtelijke zone

Initiatiefnemer: D'arta (diepvriesgroentenbedrijf)

Partners

  • Hullebusch N.V. - vloer & wandbekleding
  • Fraeye N.V. - meubels, keuken, interieur

Ondersteunende partners

  • Vlakwa
  • Aquafin N.V - wegenwerken, waterbouw
  • Gemeente Ardooie

Financiering

Totale projectkost: 750.000 euro
Toegewezen subsidie: 450.000 euro

Contact: Steven.laridon@darta.com

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.