Vlaanderen.be www.vmm.be

Geef je mening en maak kans op prijzen

Het onderzoeksbureau IPSOS voert momenteel een klantenbevraging uit in opdracht van de VMM. We willen een beter beeld krijgen over hoe we jou kunnen informeren, hoe je ons volgt en welke info je zoekt. Die informatie gaan we gebruiken om onze communicatiekanalen en website verder te verbeteren.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Steenovenstraat - Nijverheidsstraat

Steenovenstraat - Nijverheidsstraat

Ardooie (West-Vlaanderen)

HemelwaterbufferAfkoppelen hemelwaterLokale zuivering op bedrijfsniveauEffluent

Meer en meer heeft het diepvriesgroenten bedrijf D’arta uit Ardooie te weinig regenwater waardoor ze ook voor minderwaardige toepassingen moeten overschakelen op grondwater, aangevoerd oppervlaktewater uit de Leie of zelfs drinkwater.

Dankzij het project zal het regenwater van aanpalende bedrijven naar de regenwaterbuffers van het groentebedrijf geleid worden. Er komt ook een extra buffer. De regenwatervoorraad van D’arta wordt zo aanzienlijk uitgebreid en zal met behulp van filtratietechnieken ook dienst doen als hoogwaardig proceswater. Op die manier wordt het gebruik van leidingwater en grondwater vervangen en wordt de terugkerende wateroverlast op het bedrijventerrein aangepakt.

Initiatiefnemer

D'arta – diepvriesgroenten bedrijf

Partners

 • Hullebusch N.V. - vloer & wandbekleding
 • Fraeye N.V. - meubels, keuken, interieur

Ondersteunende Partners

 • Vlakwa
 • Aquafin N.V - wegenwerken, waterbouw
 • Gemeente Ardooie

Financiering

Totale projectkost: 750.000 euro
Toegewezen subsidie: 450.000 euro

Contact

Steven.laridon@darta.com

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Het diepvriesgroentebedrijf D’arta heeft twee natuurlijke vijvers waarin jaarlijks ongeveer 120.0000 kubieke meter water opvangen wordt. Het regenwater wordt gebruikt voor de verdampingscondensoren. Via filtratietechnieken wordt het water ook omgezet naar proceswater.

Dankzij het project zal het regenwater van enkele aanpalende bedrijven naar de vijvers van het diepvriesgroentebedrijf geleid worden. De gemeente Ardooie zal een extra regenwaterstelsel aanleggen in de Nijverheidsstraat met afwatering naar verschillende pompputten.  Van daaruit gaat het water naar de bestaande vijvers en naar een nieuw aan te leggen folievijver met een buffercapaciteit van 35.000 kubieke meter.

Het extra regenwater zal het regenwatertekort van het diepvriesgroentebedrijf opvangen, maar ook leiding- en grondwatergebruik verminderen en dus primaire waterbronnen sparen. Bovendien wordt de terugkerende wateroverlast op het bedrijventerrein aangepakt. De buffer zal aangelegd worden met een talud en zal ingezaaid worden met bijenbloemen, gras en klaver, en komt op die manier ook de biodiversiteit ten goede.

Multiplicatiewaarde

 • Gebruik van regenwater bij interne processen.
 • Ter beschikking stellen van onbenut regenwater aan naburige bedrijven.
 • Samenwerkingsverband op bedrijventerrein tussen bedrijven met een variërende watervraag.
 • Circulair watergebruik dankzij samenwerking tussen bedrijven.
 • Lokale drinkwaterproductie.
 • Aanpak van een lokale overstromingsproblematiek d.m.v. buffering.

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Dit initiatief kadert binnen een programma van de VMM dat deel uitmaakt van de Blue Deal.
De Blue Deal is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het programma bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.