Steenovenstraat - Nijverheidsstraat
Meer en meer heeft het diepvriesgroenten bedrijf D’arta uit Ardooie te weinig regenwater waardoor ze ook voor minderwaardige toepassingen moeten overschakelen op grondwater, aangevoerd oppervlaktewater uit de Leie of zelfs drinkwater.
Dankzij het project zal het regenwater van aanpalende bedrijven naar de regenwaterbuffers van het groentebedrijf geleid worden. Er komt ook een extra buffer. De regenwatervoorraad van D’arta wordt zo aanzienlijk uitgebreid en zal met behulp van filtratietechnieken ook dienst doen als hoogwaardig proceswater. Op die manier wordt het gebruik van leidingwater en grondwater vervangen en wordt de terugkerende wateroverlast op het bedrijventerrein aangepakt.
Initiatiefnemer
D'arta – diepvriesgroenten bedrijf
Partners
- Hullebusch N.V. - vloer & wandbekleding
- Fraeye N.V. - meubels, keuken, interieur
Ondersteunende Partners
- Vlakwa
- Aquafin N.V - wegenwerken, waterbouw
- Gemeente Ardooie
Financiering
Totale projectkost: 750.000 euro
Toegewezen subsidie: 450.000 euro
Contact
Steven.laridon@darta.com
Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband
Het diepvriesgroentebedrijf D’arta heeft twee natuurlijke vijvers waarin jaarlijks ongeveer 120.0000 kubieke meter water opvangen wordt. Het regenwater wordt gebruikt voor de verdampingscondensoren. Via filtratietechnieken wordt het water ook omgezet naar proceswater.
Dankzij het project zal het regenwater van enkele aanpalende bedrijven naar de vijvers van het diepvriesgroentebedrijf geleid worden. De gemeente Ardooie zal een extra regenwaterstelsel aanleggen in de Nijverheidsstraat met afwatering naar verschillende pompputten. Van daaruit gaat het water naar de bestaande vijvers en naar een nieuw aan te leggen folievijver met een buffercapaciteit van 35.000 kubieke meter.
Het extra regenwater zal het regenwatertekort van het diepvriesgroentebedrijf opvangen, maar ook leiding- en grondwatergebruik verminderen en dus primaire waterbronnen sparen. Bovendien wordt de terugkerende wateroverlast op het bedrijventerrein aangepakt. De buffer zal aangelegd worden met een talud en zal ingezaaid worden met bijenbloemen, gras en klaver, en komt op die manier ook de biodiversiteit ten goede.
Multiplicatiewaarde
- Gebruik van regenwater bij interne processen.
- Ter beschikking stellen van onbenut regenwater aan naburige bedrijven.
- Samenwerkingsverband op bedrijventerrein tussen bedrijven met een variërende watervraag.
- Circulair watergebruik dankzij samenwerking tussen bedrijven.
- Lokale drinkwaterproductie.
- Aanpak van een lokale overstromingsproblematiek d.m.v. buffering.