Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Life Delta / Projectupdates / Waterkwaliteit permanent onder de loep

Waterkwaliteit permanent onder de loep

20-11-2020
De voorbije zomer installeerden we al een automatische meetsonde om de waterkwaliteit in de gaten te houden. Maar onze collega's gaan ook gewoon zelf te water om manuele metingen te doen. De resultaten zijn perfect normaal voor deze periode van het jaar.

Medewerkers van VMM trokken deze week met een bootje het water op om de waterkwaliteit te meten. Die volgen we heel nauwgezet op om te voorkomen dat de werken nadelige effecten zouden hebben voor het onderwatermilieu.

In de zomer installeerden we al een automatische meetsonde die 24/7 het zuurstofgehalte, de troebelheid, geleidbaarheid, zuurtegraad en temperatuur van het water meet. Ook in de zones waar grondwerken gebeuren worden zo’n meetsondes geplaatst.

Beeld van de multiparametersonde zonder beschermingWat uit de manuele peiling van onze collega’s bleek? Het zuurstofgehalte schommelt op verschillende dieptes tussen 7 en 8 mg/L, wat normale waarden voor de tijd van het jaar zijn. Wordt het water troebel of daalt het zuurstofgehalte, dan passen we onze werkwijze meteen aan of stoppen we tijdelijk met werken. De kwaliteit van het onderwaterleven in het Schulensmeer staat voorop!

 

 

Manuele waterkwaliteitsmeting met de bootArchiefbeeld meting waterkwaliteit

De VMM coördineert het integraal waterbeleid. Ze volgt de toestand van de watersystemen op, beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie en het grondwater, plant en houdt toezicht op de zuiveringsinfrastructuur en ontwikkelt beleidsinstrumenten om de gewenste milieudoelstellingen voor water te bereiken.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.