Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Life Delta / Projectupdates / Kolonie oeverzwaluwen nestelt zich aan Schulensmeer

Kolonie oeverzwaluwen nestelt zich aan Schulensmeer

21-05-2021
Goed nieuws: na enkele jaren afwezigheid zijn er opnieuw nestgangen van overzwaluwen gespot aan het Schulensmeer.
De oeverzwaluw is een kleine zwaluwsoort die in onze streken van nature broedt in afkalvende rivieroevers, waar ze ieder jaar een nieuwe nestgang uitgraven. Door het rechttrekken en indijken van veel waterlopen vorige eeuw zijn dit soort nestlocaties jammer genoeg grotendeels verdwenen. Oeverzwaluwen zijn echter aangepast aan dynamische omstandigheden en vinden tegenwoordig snel hun weg naar alternatieve nestlocaties zoals grondhopen op industrieterreinen en bouwwerven, of kunstmatig aangelegde nestwanden. Zo broedden ze de voorbije jaren op het industrieterrein van Lummen. In 2017 broedde ze de laatste keer aan het Schulensmeer, toen na het gericht afsteken van een aantal randen op de voormalige zanddepots.

 

Van de grote werken die nu bezig zijn langs het Schulensmeer trekken ze zich niet al te veel aan, in tegendeel. Het stukje steile oever waar ze zich gevestigd hebben werd ter voorbereiding van de werken ontdaan van bomen en struiken. Het zal nu, tijdens het broedseizoen, onaangeroerd blijven en daarna zelfs nog geoptimaliseerd door het bijkomend steil af te steken. Op twee andere locaties langs het Schulensmeer werden sowieso al nestwanden voorzien, verwerkt in de flanken van vluchtheuvels voor vee. Die zijn nog niet af, maar wanneer de oeverzwaluwen volgend broedseizoen terugkeren uit Afrika, hebben ze keuze te over.

De VMM coördineert het integraal waterbeleid. Ze volgt de toestand van de watersystemen op, beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie en het grondwater, plant en houdt toezicht op de zuiveringsinfrastructuur en ontwikkelt beleidsinstrumenten om de gewenste milieudoelstellingen voor water te bereiken.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.