Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Kwaliteit waterlopen / Blauwalgen / Alle veelgestelde vragen / Hoe kan ik blauwalgenbloei tegengaan in mijn waterbassin?

Hoe kan ik blauwalgenbloei tegengaan in mijn waterbassin?

Verontreiniging/eutrofiëring van het water vermijden en het water afschermen van licht is de beste oplossing.

Bij watersilo’s is dit vrij gemakkelijk uitvoerbaar. Bij foliebassins/vijvers is een drijvend afdekzeil een mogelijkheid. Er bestaan ook voorwerpen uit kunststof (bollen, robuuste drijvende zeshoekige platen,…) die op het water drijven en met het waterpeil op en neer gaan. Je moet er zoveel aanbrengen tot het wateroppervlak volledig afgedekt is bij de hoogste waterstand. Deze alternatieven zijn duur en niet altijd afdoende bij hevige wind.

Om alle risico's te vermijden, gebruik je het water uit het bassin best niet bij vermoeden van een blauwalgenbloei. Laat eventueel een waterstaal microscopisch onderzoeken en neem gepaste maatregelen alvorens het water te gebruiken. Zorg onder meer voor voldoende zuivering en ontsmetting van het water.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.