Provincie Antwerpen - Regenwateropvang en hergebruik voor serreteelt van PITO Stabroek
Hoe wordt het regenwater opgevangen?
Er komen nieuwe buizen voor de afvoer van afvalwater. De bestaande buizen worden grotendeels hergebruikt voor het transport van regenwater. Bovengrondse silo’s zorgen voor extra opslag. Met een nieuwe gracht en een ontwerpconcept waarbij de inhoud van het buizenstelsel als buffer wordt ingezet, creëert de school extra buffercapaciteit en beschermt ze haar site tegen overstromingen bij extreme hevige regenbuien.
Door middel van schotten in een gedeelde gracht met de naastliggende mouterij en twee extra wadi’s wordt overtollig regenwater geïnfiltreerd waardoor de grondwatertafel verhoogt. Amfibiepoelen in de wadi’s helpen dan weer de biodiversiteit.
Het geheel aan maatregelen maakt de school weerbaarder tegen het veranderend klimaat. Dit project wordt een voorbeeld voor de agrarische sector, passend binnen het educatief project van de school en het milieubeleid van de provincie Antwerpen. Bovendien is dit project in lijn met de droogtestrategie en het klimaatplan van de provincie Antwerpen.
"Op PITO Stabroek leert de nieuwe generatie landbouwers duurzaam en efficiënt omgaan met water."
Projectpaspoort
Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 2.500 m³
Regenwater hergebruikt voor:
- Tuinbouw (irrigatie van de serres)
- Landbouw (beregenen van het weiland)
- School : spoelen van de toiletten en poetsen
Initiatiefnemer: Provincie Antwerpen
Contactpersoon: Katrien Meyns (katrien.meyns@provincieantwerpen.be)
Partners: Antea Group Belgium