Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ buiten stoken / Wat is de uitzondering op het verbrandingsverbod voor ‘bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden'?

Wat is de uitzondering op het verbrandingsverbod voor ‘bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden'?

Als afvoer of verwerking ter plaatse van het biomassa-afval niet mogelijk is, is er voor bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden een uitzondering mogelijk. Het is aan de bevoegde toezichthouder (de milieuambtenaar van de gemeente of een politieagent) om te oordelen of afvoer niet mogelijk is.

'Bedrijfslandbouwkundige werkzaamheden' zijn werkzaamheden die door professionele landbouwers worden uitgevoerd. Deze uitzondering is dus niet van toepassing op particulieren of 'hobbylandbouwers' die in hun vrije tijd gewassen telen.

Onder ‘afvoer’ verstaan we het afvoeren van het biomassa-afval met bijv. een oplegger vanop het veld naar een nabijgelegen weg of stuk grond van waarop verder transport kan doorgaan. Soms is afvoer echter niet mogelijk: het veld is te nat om er met tractor en oplegger over te rijden of door lokaal reliëf of hindernissen (bv. beken en hagen) is het niet mogelijk om de plaats waar het biomassa-afval ligt te bereiken. Het is aan de bevoegde toezichthouder (de milieuambtenaar van de gemeente of een politieagent) om te oordelen of afvoer niet mogelijk is.

Onder ‘verwerking ter plaatse’ verstaan we het ter plaatse stockeren of verhakselen van het biomassa-afval. Enkel wanneer er geen ruimte is om het biomassa-afval ter plaatse te stockeren, of als het technisch niet mogelijk is om met een hakselaar ter plaatse te komen, geldt dat verwerking ter plaatse niet mogelijk is.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.