Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home
86 resultaten voor de zoekopdracht.
Filter de resultaten.
Type item


















Nieuwe items sinds



Sorteer op relevantie · datum (meest recente eerst) · alfabetisch
Hoge grondwaterstanden en debieten begin mei
April was opnieuw veel natter dan gemiddeld. Het grondwaterpeil blijft zo hoog: op alle meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin mei nog zo hoog stond. De 14-daagse gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.
Bevindt zich in Nieuws / Archief
Hoge grondwaterstanden en debieten door natte laatste weken 2023
De natte laatste weken van 2023 zorgen voor hoge grondwaterstanden. In 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het dateert van 2000-2001 dat de grondwaterstanden in de winter nog zo hoog waren. Ook de 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op 99% van de meetplaatsen hoog tot zeer hoog.
Bevindt zich in Nieuws / Archief
Hoge grondwaterstanden en normale debieten begin april
Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.
Bevindt zich in Nieuws / Archief
Impact van klimaatverandering tot op wijkniveau
Op 9 december 2022 lanceerde de VMM nieuwe tools in het Klimaatportaal. Met de IMPACT-tool zie je de invloed van klimaatverandering op grondwater en de hittestress o.b.v. gevoelstemperatuur. Je kan nu inzoomen op wijkniveau en het is gemakkelijker om kaartbeelden te combineren en te delen, en data te downloaden. Je kan ook een overzichtelijke kaartencatalogus raadplegen.
Bevindt zich in Nieuwsbrief / Februari 2023
Kalkense Meersen wint prijs beste publieke ruimte
Tijdens het Congres Publieke Ruimte is de herinrichting van het speerpuntgebied Kalkense Meersen in de prijzen gevallen in de categorie 'landelijke projecten'. Het gebied in Laarne en Wichelen werd door de VMM en het Agentschap voor Natuur en Bos van een drooggepompt landbouwgebied omgevormd in een levend meersenlandschap, met als blikvanger een opnieuw opengelegde oude Scheldemeander.
Bevindt zich in Nieuws / Archief
Kansen en uitdagingen van het stroomgebied van de Rivierbeek
Op 8 november vond in Oostkamp de tweede Dag van de Rivierbeek plaats. Zes jaar na de vorige editie nodigde het bekkensecretariaat van de Brugse Polders alle partners uit voor een update. Welke vorderingen zijn er al gemaakt in het afstroomgebied van de Rivierbeek en de Hertsbergebeek? Op welk vlak is er nog werk aan de winkel? Samen streven we naar één doel: een gezond en robuust watersysteem.
Bevindt zich in Nieuwsbrief / November 2022
Klimaatportaal in het nieuw
Het Klimaatportaal Vlaanderen heeft een grondige update gekregen. Verwacht je niet alleen aan een actualisatie van de bestaande informatie, maar ook aan een uitbreiding van het portaal met veel nieuwe informatie en nieuwe functionaliteiten. Wat is er nieuw aan het Klimaatportaal en hoe kan je er concreet mee aan de slag?
Bevindt zich in Nieuwsbrief / November 2021
Kronkelende Kleine Nete geeft natuur in het Olens Broek nieuwe kansen
De Kleine Nete kronkelt terug als vanouds door natuurgebied het Olens Broek-Langendonk in Herentals. Door de rivier vroeger recht te trekken verloor ze haar ecologische waarde en ontstonden vijvers in het landschap. De afgelopen maanden verbond de VMM die vijvers opnieuw met het rechtgetrokken traject. De herstelwerken zorgen voor meer stromingsvariatie, laten de natuur in en rond rivier floreren en voorkomen dat het gebied verder verdroogt.
Bevindt zich in Nieuws / Archief
Lokale maatregelen tegen droogte en wateroverlast
De klimaatverandering laat zich in Vlaanderen vooral voelen met toenemende periodes van aanhoudende droogte en intensere neerslag die leidt tot overstromingen. Steden en gemeenten kunnen de uitdaging aangaan door werk te maken van concrete oplossingen rond droogte en waterbeheer. Hiermee hebben ze een grote impact op de leefbaarheid voor hun inwoners en hun omgeving.
Bevindt zich in Nieuwsbrief / April 2024
Maak kennis met 11 nieuwe Proeftuinen droogte
Eind vorig jaar kende de Vlaamse Regering investeringssteun toe aan 11 nieuwe proeftuinen droogte. Het gaat telkens over samenwerkingen tussen meerdere partners die waterstromen uitwisselen en zichzelf beter beschermen tegen droogte en waterschaarste. Het steunprogramma komt tot stand dankzij de extra middelen die Europa ter beschikking stelt voor de Blue Deal.
Bevindt zich in Nieuwsbrief / Februari 2023

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.