Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Regenwater / Regenwater drinken?

Regenwater drinken?

Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën.

Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater. Een bijkomende zuivering is dus zeker nodig. Die zuivering moet ook goed onderhouden worden om goed te kunnen functioneren. Maar zelfs met zo’n filter blijven er risico’s op verontreinigingen in het water. Je gebruikt dus beter kraanwater.

Wil je toch gezuiverd regenwater gebruiken om te douchen, te koken of te drinken, dan moet je verplicht een aantal controles op de kwaliteit van dat water uitvoeren. 

Privé woning

Voor een privéwoning (met een gebruik van gemiddeld minder dan 10 m³ per dag of met minder dan 50 personen) moet je een auditcontrole laten uitvoeren bij de start, en daarna om de tien jaar. Dit is een minimum. Bij het gebruik van gezuiverd regenwater is een regelmatige controle van een beperkter aantal stoffen (een bewaking) zeker aan te raden.

Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in de brochure ‘Kwaliteitscontrole putwater. Richtlijnen voor eigen waterwinners.'

Private waterleverancier

Ook een private waterleverancier heeft de verplichting om, net zoals de watermaatschappijen, het water dat gebruikt wordt voor drinkwatertoepassingen, regelmatig te laten controleren en hierover jaarlijks te rapporteren aan de VMM.

Meer informatie over de verantwoordelijkheden van de private waterleverancier, lees je in de handleiding ‘Controle- en rapporteringsverplichtingen private waterleveranciers’. 

Correcte installatie

Daarnaast moet je ook aandacht besteden aan de correcte installatie van de leidingen. Daarbij is het vooral belangrijk dat er een volledige scheiding is tussen het regenwater- en het kraanwatercircuit. Je mag nooit waterleidingen met verschillende types water met elkaar verbinden, zelfs niet met een terugslagklep. Bij terugvloeiing zou een verontreiniging van het openbaar drinkwaternet kunnen gebeuren. 

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.