Home / Gezond water / Regenwater veilig gebruiken

Regenwater veilig gebruiken

Regenwater gebruiken is slim. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen … Dat is goedkoop én goed voor het milieu. Hoe kun je het veilig gebruiken?

Regenwater gebruiken is slim. Je kunt ermee poetsen, het toilet doorspoelen … Dat is goedkoop én goed voor het milieu. Hoe kun je het veilig gebruiken?

NIET SAMEN MET DRINKWATER

Regenwater en drinkwater gebruik je voor andere dingen:

Drinkwater

Regenwater

Drinken

koffie of thee zetten,
koken

Handen wassen,
tanden poetsen

Douchen, in bad gaan

Toilet doorspoelen

Poetsen

Tuin besproeien

Auto wassen

 

Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.

Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn. Is je regenwater op, kies dan voor een veilige methode om het bij te vullen.

HOE KAN IK REGENWATER GEBRUIKEN?

Om regenwater te gebruiken voor je toilet of wasmachine, heb je een speciale installatie nodig. Daarmee kun je regenwater opvangen en naar aparte kranen leiden. Een veilig regenwatersysteem bestaat uit:

  • een grote regenwatertank;
  • een elektrische pomp met een keerklep (zodat het water niet terugvloeit naar de tank);
  • een filter;
  • en aparte leidingen.

Kies voor leidingen van kunststof. Regenwater is zacht en zuur en tast metalen leidingen aan.

Lees meer over de verschillende delen van een regenwaterinstallatie in de rubriek regenwater hergebruiken.

WAT DOE IK ALS MIJN REGENWATER OP IS?

Stel: het is een hete zomer, het heeft al lang niet meer geregend en de regenwaterput is leeg. Hoe spoel je dan het toilet door?

Nogal wat mensen voorzien een koFoto De Watergroepppeling tussen hun regenwater en kraanwater. Ze plaatsen bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de kraanwater- en de regenwaterleiding. Zo kun je kraanwater gebruiken als het regenwater op is. Maar een vaste verbinding tussen regenwater en je kraanwater is geen goed idee. Het is zelfs verboden. Als er iets stuk gaat in de koppeling of in het regenwatersysteem, komt het regenwater in de kraanwaterleidingen terecht. Daardoor wordt je kraanwater ondrinkbaar. Je kunt zelfs het drinkwater van de hele buurt besmetten. Hou je regenwater dus apart van je kraanwater. 

REGENWATER VEILIG BIJVULLEN

Wil je een lege regenwaterput bijvullen? Of overschakelen op kraanwater? Kies dan voor een veilige methode. 

Foto De Watergroep

  1. Bijvullen met kraanwater. Laat je kraanwater in de regenwaterput lopen? Zorg er dan voor dat de leidingen elkaar niet raken. Hang bijvoorbeeld een trechter 5 centimeter onder je waterkraan en laat het kraanwater daar instromen. Hang zeker nooit een tuinslang volledig in de regenwaterput. 
    Doe de put nooit meteen weer helemaal vol, maar vul enkel de hoeveelheid water aan die je denkt nodig te hebben voor de komende 2 dagen. Eens het terug begint te regenen, is de put zo weer gevuld. Vergeet ook niet om de kraan terug toe te draaien, zodat je geen kraanwater laat weglopen via de overloop van je put. Zet bijvoorbeeld een alarm. 
  2. Omschakelen naar een buffervat. In een buffervat zit een kleine hoeveelheid kraanwater, bijvoorbeeld 10 liter. Als de regenwaterput leeg is, gaat de pomp water tappen uit het buffervat. Het mechanisme stopt automatisch als er weer regenwater in de put zit. Door telkens maar een klein beetje kraanwater bij te vullen, vermijd je dat je tientallen liters proper kraanwater verspilt.
  3. Een dubbel leidingennet. Wie dat wil, kan naar sommige toestellen twee aparte leidingen aanleggen: één voor regenwater en één voor kraanwater. Is het regenwater op, dan kun je het toestel op kraanwater aansluiten.

Een loodgieter kan je vertellen welk systeem je best kiest voor je regenwater. Hoeveel plaats heb je? Hoeveel mag het kosten?

VEILIG? EERST KEUREN!

Voor je een regenwaterinstallatie mag gebruiken, moet je ze verplicht laten keuren. Dat geldt ook voor bijvulsystemen. Je waterbedrijf kan je meer vertellen over de keuring. Zij bezorgen je ook de contactgegevens van een erkende keurder. Zo hou je je regenwater en je kraanwater gezond en veilig!

Lees meer over de keuring van de binneninstallatie in de rubriek Voorschriften en keuring.

 

Foto's De Watergroep

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.