Home / Gezond water / Loden leidingen vervangen

Loden leidingen vervangen

In heel wat oude gebouwen vind je nog waterleidingen van lood. Die kan je beter vervangen, want lood is giftig. Vooral kleine kinderen worden er ziek van. Hoe weet je of er in jouw huis of werkplek loden leidingen liggen? En als dat zo is: wat doe je eraan?

In heel wat oude gebouwen vind je nog waterleidingen van lood. Die kan je beter vervangen, want lood is giftig. Vooral kleine kinderen worden er ziek van. Hoe weet je of er in jouw huis of werkplek loden leidingen liggen? En als dat zo is: wat doe je eraan?

SCHADELIJK VOOR KLEINE KINDEREN

Tot 1970 legde men in veel huizen loden waterleidingen. Dat leek logisch, want lood is sterk, buigzaam en waterdicht. Vandaag weten we dat lood giftig is.

Lood kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel verstoren. Daardoor is het erg schadelijk voor baby’s en jonge kinderen. Ook zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn: zelfs kleine hoeveelheden lood zijn gevaarlijk voor een ongeboren baby.

In veel oude gebouwen zijn de loden leidingen intussen vervangen door buizen van koper of kunststof. Maar als een gebouw nooit is gerenoveerd, kunnen de loden leidingen er nog liggen. Woon je in een oud huis, of werk je in een school of crèche die in een oud gebouw ligt, controleer dan of de waterleidingen van lood zijn.

HOE HERKEN IK LODEN LEIDINGEN?

Loden leidingen kun je vrij makkelijk zelf herkennen.

Controleer de volgende punten.

  • Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen.
  • Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan ‘kruispunten’ zijn de buizen wel dikker. 

Deze beslisboom kan je helpen.

RENOVATIEPREMIE

Als je in aanmerking komt voor de renovatiepremie, kan je de kosten voor het vervangen van je loden leidingen toevoegen aan je aanvraag voor de premie. Deze werken vallen onder categorie 4 technische installatie, onderdeel 3. Per categorie moet je voor een minimum van 2500 euro aan facturen voorleggen.

WAT DOE IK ALS VERVANGEN NIET MOGELIJK IS?

Soms is het niet mogelijk om loden leidingen snel te vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken om aan de leidingen te kunnen. Neem dan extra maatregelen om de blootstelling aan lood via je kraantjeswater te beperken.

  • Gebruik geen water dat lang in de leidingen heeft stil gestaan. Lood lost op in stilstaand water.  Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je het kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan  drinkt. Gebruik dit water voor andere toepassingen.
  • Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water.  Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffie te zetten of eten klaar te maken.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kleine kinderen drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater dat lood bevat.
  • Overweeg de aanleg van een tijdelijke nieuwe toevoer naar de belangrijkste afnamepunten.  Vaak is het haalbaar om enkel de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen.  Zo kan je de blootstelling aan lood sterk reduceren.
  • Controleer de terugslagklep. Het water uit de binnenleidingen mag niet terugstromen naar de openbare waterleiding.

In huurwoningen zijn loden leidingen in de keuken niet toegestaan. De verhuurder is verplicht om ervoor te zorgen dat het water in de keuken drinkbaar is. Loden leidingen zorgen voor ongeschiktheid van de woning. Als huisbaas ben je dus verplicht om de loden leidingen naar de keuken te laten vervangen.

MIJN AANSLUITING IS IN LOOD! WAT KAN IK DOEN?

Is je aansluiting op het openbare waternetwerk nog in lood, contacteer dan de klantendienst van je waterbedrijf. Die kan je nader informeren wanneer een vervanging van de aftakking is voorzien. De waterbedrijven vervangen systematisch de loden aftakkingen en volgen dit op via hun vervangingsprogramma.   

IK TWIJFEL! WIE KAN ME HELPEN?

Twijfel je of een waterleiding van lood of van koper gemaakt is? Vraag dan raad aan een installateur of loodgieter. Hij haalt loden leidingen er snel tussenuit. Als je één of meerdere loden leidingen ontdekt, is de kans groot dat ze in het hele gebouw liggen. Laat ze indien mogelijk vervangen.

 

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.