Home / Gezond water / Putwater controleren

Putwater controleren

Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Dat is niet altijd veilig. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat je putwater zeker controleren!

Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraanwater. Gebruik dus kraanwater om te drinken, te koken en om je te wassen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat je putwater zeker controleren!

VERVUILD PUTWATER MAAKT JE ZIEK

De meeste waterputten bij particulieren zijn niet zo diep: gemiddeld 5 tot 10 meter. Daardoor raakt putwater veel sneller verontreinigd dan het drinkwater van de waterbedrijven. Een mesthoop vlakbij, een lekkende stookolietank, rioolwater, pesticiden … Zelfs een klein probleem is genoeg om putwater ondrinkbaar te maken.

Van vervuild putwater word je ziek:

  • bacteriën veroorzaken maag- en darmontstekingen;
  • kleine hoeveelheden giftige stoffen zoals nitraten, fluor en arseen kunnen je na lange tijd ziek maken.

Vooral baby’s en ongeboren kinderen lopen een risico. Maar ook voor oudere kinderen en volwassen kan putwater schadelijk zijn. 

GEBRUIK PUTWATER VEILIG

kraanwater is altijd veilig drinkwater: het voldoet aan strenge eisen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, let dan hierop:

  • De kwaliteit van putwater is niet altijd gegarandeerd. Laat je putwater daarom regelmatig controleren. Zelfs als het helder is, normaal ruikt en lekker smaakt, kan het vervuild zijn door bacteriën of chemische stoffen.
  • Gebruik je zowel kraanwater als putwater, let dan op dat de leidingen goed gescheiden blijven.
  •  Gebruik nooit loden leidingen of pompen. Kies voor materialen die geen schadelijke stoffen afgeven in het water, zoals koper of kunststof.

 

HOE KAN IK MIJN PUTWATER LATEN CONTROLEREN?

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.