Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Panquin | Woonblokken en hotel delen en hergebruiken regen- en grijswater

Panquin | Woonblokken en hotel delen en hergebruiken regen- en grijswater

Op de site Panquin aan de rand van het park van Tervuren (Vlaams Brabant), worden vier nieuwe woonblokken gebouwd, goed voor 105 appartementen en 4 kantoorunits. Een bestaand hoefijzercomplex met orangerie op de site wordt gerestaureerd tot een hotel met 108 kamers. Een collectief systeem zal zowel regen- als grijswater verzamelen, zuiveren en opwaarderen tot huishoudwater om toiletten en wasmachines te spoelen.

Het verzamelde regenwater komt terecht in ondergrondse buffers die met elkaar in verbinding staan en wordt centraal gefilterd. Het douchewater van de hotelkamers (grijswater) gaat naar een afzonderlijke buffer, wordt na behandeling via een tweede waternet hergebruikt om de toiletten te spoelen in het hotel. Dit grijswaternet kan ook aangesloten worden op het huishoudwaternet van de volledige site.

WASO beheert huishoudwaternet

Een WASCO (Water as a service company) beheert het huishoudwaternet. Een afzonderlijke teller meet het gebruik van dit huishoudwater en is goedkoper dan drinkwater. De Watergroep staat in voor de technische uitwerking en uitbating en garandeert zo de goede werking en waterkwaliteit.

Projectpaspoort

Waterwinsten

  • Gebruik van drinkwater reduceren met 40%
  • Minder water naar de riolering

Initiatiefnemer: ION develop different (Suikerpark)

Partners

  • Martin's Hotels
  • Noven Noord BV (WASCO)

Ondersteunende Partners

  • Landschapsarchitectenbureau Omgeving
  • BM Engineering, studiewerk ingenieur technieken
  • De Watergroep

Financiering

Totale projectkost: 345.856 euro
Toegewezen subsidie: 225.833 euro

Contact: victor.verburgh@ion.be

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.