Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Keerdokkaai

Keerdokkaai

Mechelen (Antwerpen)

Het Keerdok in Mechelen is een soort schiereiland tussen de Afleidingsdijle en het Keerdok. Het wordt ontwikkeld tot een volledig nieuw stadsdeel van 5,4 ha. Op de Keerdokkaai komen 265 woonunits en 8 commerciële units in een oase van groen. Het Rode Kruisplein wordt autovrij en langs het plein komt een appartementsgebouw met 53 woonunits. Tussen het plein, het appartementsgebouw en rond hotel Van de Valk komen groenzones. Aansluitend wordt het Keerdokpark aangelegd, een parkgebied met bomen, grasvelden en wadi’s.

In deze proeftuin zetten de verschillende actoren op de site samen in op een collectief waterbeheer. Het grijs water wordt gerecupereerd in de nieuwe woningen en in het hotel. Het regenwater wordt collectief opgevangen en optimaal herverdeeld. Bij een overschot wordt dat in de bodem geïnfiltreerd. Pas in laatste instantie wordt drinkwater ingezet. Een WASCO beheert het tweede waternet.  

Initiatiefnemer

ADT Development 

Partners

  • MONTREAL Development
  • Van Der Valk Hotel-Restaurant
  • NOVEN NOORD BV 

Ondersteunende partners

  • Arcade
  • ARA
  • Vlakwa
  • Water Experts – Bosaq
  • Stad Mechelen
  • Pipda 

Financiering

Totale projectkost: €733.965,00
Toegekende subsidie:  €375.186,00 

Contact

Steven.willems@ion.be

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Onder het publieke domein, tussen de Keerdokkaai en het Rode Kruisplein, komt een overgedimensioneerde waterbuffer. In de kelder van het gebouw aan het Rode Kruisplein komt een zuiveringsinstallatie waar grijswater en hemelwater samen worden behandeld. Een leidingnet verdeelt het tweede circuitwater over het nieuwe woongebied. Een slim meetsysteem met tellers is voorzien. Persleidingen moeten de afstanden overbruggen en er wordt ook een verbinding met het hotel en het parkgebied gemaakt, o.a. om de vijver bij te vullen en om het openbare parkgebied te besproeien.

 

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.