Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / Hemelwaterrecuperatie Verkooijen CleanLease | Extra verharding levert water voor wasserij en reiniging

Hemelwaterrecuperatie Verkooijen CleanLease | Extra verharding levert water voor wasserij en reiniging

Op een bedrijventerrein in Hoogstraten (Antwerpen) wisselt een logistiek bedrijf met veel verharde oppervlakte en een groot wateraanbod regenwater uit met een industriële wasserij en een transportbedrijf voor vrachtwagens. Het is een alternatieve waterbron voor grondwater.

Uitwisseling van regenwater

Het logistiek bedrijf Verkooijen-Veem vernieuwde onlangs twee loodsen en bouwde een nieuwe loods voor een totale oppervlakte van 30.000 m². Ook de parking werd volledig vernieuwd en verhard. De totale verharde oppervlakte levert jaarlijks 25.500 m³ water op.

Na recuperatie en buffering kan een jaarlijks volume van 17.000 m³ ingezet worden als waswater voor de wasserij, Cleanlease N.V. en als reinigingswater voor de vrachtwagens van transportbedrijf Vlietra N.V. Dit verlaagt het gebruik van grondwater met 20%.

Vergelijkbare zuivering als grondwater

Het regenwater wordt opgevangen in een buffertank en behandeld. De firma Verkooijen stelt het regenwater gratis ter beschikking van de wasserij en de reinigingsplaats van Vlietra. Het bruikbaar maken van het regenwater vraagt vergelijkbare zuiveringstechnieken als het bruikbaar maken van grondwater. Daardoor blijft de operationele kost ongeveer gelijk.

Projectpaspoort

Waterwinsten

  • Jaarlijks 17.000 m3 regenwatergebruik in plaats van grondwater.

Initiatiefnemer: Cleanlease N.V.

Partners

  • Verkooijen Veem NV
  • Vlietra N.V.

Ondersteunende Partners

  • Trevi N.V.
  • Green Service Belgium

Financiering

Totale projectkost: 191.250 euro
Toegewezen subsidie: 143.438 euro

Contact: Daniel.goeman@cleanlease.com

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.