De Nieuwe Winning - Gemeenschappelijke regenwateropvang sociale woonwijk
Langs de Disselstraat in Hasselt bouwt sociale huisvestingsmaatschappij Cordium twee nieuwe sociale woningblokken met in totaal 50 woonunits. Op de site staan ook 19 oudere sociale woningen zonder regenput. Deze proeftuin voorziet een collectieve wateropvang in de wijk i.p.v. individuele regenwaterputten. Naast de verharding van de sociale woningen worden ook de daken van twee buurbedrijven, de Reisduif NV en garage Martens, op de collectieve opvang aangesloten. Overtollig water infiltreert in de bodem en ontlast zo het rioolstelsel. Om het systeem in de sociale huisvestingssector uit te breiden, doet dit project ook heel wat onderzoek. Met de proeftuin toont Cordium aan dat collectieve hemelwateropvang beter en goedkoper is dan een individuele regenput per woning of appartementsblok.
Initiatiefnemer
Cordium cvba (sociale huisvestingsmaatschappij)
Partners
- De Reisduif NV
- Garage Mertens
Ondersteunende partners
- VITO NV
- De Watergroep
- Aug-e
- Agrippa Cleantech
- Spranco Matic
- DBV Architectenbureau
- Connectum NV
Financiering
Totale projectkost: €265 996
Toegekende subsidie: €199 497
Contact
William.nelissen@cordium.be
Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband
Een collectieve waterbassin met een opslagcapaciteit van 847 m³ vangt op jaarbasis ruim 3.000 m³ water op. Het waterbassin is een foliebassin met lavastenen en waterplanten voor verdere zuivering. Het is ingebed in een wadi die ervoor zorgt dat het overtollig regenwater en het wegeniswater in de bodem sijpelt. Het gemeenschappelijk bassin zorgt voor een grotere buffer per huis en is kostenbesparend. Een slimme sturing in het waterbassin verdeelt het regenwater naar bewoners en partners en laat het tijdig overlopen in de wadi op basis van weersvoorspellingen. Ook het waterverbruik wordt gemeten.
Op het water van het waterbassin worden drijvende zonnepanelen geïnstalleerd (buiten de scope van deze proeftuin), wat groene energie oplevert. Het resterende oppervlak wordt opgevuld met afdektegels voor water. Door het water af te dekken verdampt 40% minder water en is het minder verontreinigd.