Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Proeftuinen Droogte / War for water

War for water

Herentals (Antwerpen)

Het project ‘War for water’ maakt deel uit van een grootschalig renovatieproject van golfclub Witbos. De golfclub ligt in een voormalig militair domein van bijna 50 ha op de grens van Westerlo en Noorderwijk (Herentals). Ongeveer 9 hectare van het domein is verhard met erfgoedelementen zoals oude hangars en loodsen. De golfclub wil bij de renovatie volop inzetten op duurzaamheid en ecologisch beheer. Een van de doelstellingen is een waterneutrale site realiseren. De golfclub werkt hiervoor samen met gemeente Westerlo en met nabijgelegen voetbalclub Immer Oost. 

Initiatiefnemer

Witbos BVBA 

Partners

  • Gemeente Westerlo
  • VC Immer Oost

Ondersteunende partners

  • Hydroscan
  • Dyka

Financiering

Totale projectkost: €2 226 711

Toegekende subsidie: €896.434,40 

Contact

sarah@golfclubwitbos.be 

Waterbeheersysteem en samenwerkingsverband

Het water dat op de daken van de loodsen, wegenissen en andere verhardingen op het domein valt, wordt samen met het water van twee gemeentelijke loodsen opgevangen in bovengrondse reservoirs en natuurlijke bufferbekkens. Met dit gewonnen water worden het golfterrein en de nabijgelegen sportterreinen van de voetbalclub besproeid.

De ambitie is niet alleen om zoveel mogelijk regenwater te hergebruiken, maar ook om minder water te verbruiken. Naast de samenwerking met de gemeente en de voetbalclub worden ook andere samenwerkingsmogelijkheden, bv. met het nabijgelegen industrieterrein, onderzocht.

De VMM heeft het voorzitterschap van de Droogtecommissie en is aangewezen als trekker voor de subsidie 'Proeftuinen droogte'. 

» Over VMM

Logo's Blue Deal, Vlaanderen is water, Vlaamse Veerkracht en EU next generation

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.