Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Overstromingen / Neerslagradar / Neerslagradar in cijfers

Neerslagradar in cijfers

De neerslagradartoren samengevat in enkele indrukwekkende cijfers.
  • De toren in 3DDe neerslagradartoren is 65 m hoog en wordt gedragen door 36 betonnen funderingspalen van 20 m lang en 63 cm dik. In elk van deze palen werd een I-profiel als wapening gestoken. Om je een idee te geven, de palen zijn ongeveer even hoog als de omringende bomen.
  • Tussen de schacht en de funderingspalen ligt een ronde betonnen zool met een dikte van 2 m. Die ligt 1 m onder het maaiveld.
  • De betonnen toren werd gegoten door middel van een glijbekisting. Met een snelheid van 17cm/uur of 4meter/24 uur of 65meter in 16 dagen is de toren opgetrokken.
  • Samen met de weerradar van het KMI- in Jabbeke, zorgt de nieuwe radar elke 5 minuten voor gedetailleerde beelden, die nauwkeurig zijn tot op 500 meter.
  • De neerslag wordt tot 120 km rond de radar nauwkeurig gemeten.
  • De VMM beschikt ook over een dicht netwerk van 52 pluviografen op het terrein. De gegevens van de gevallen neerslag worden onmiddellijk doorgestuurd en geven samen met de radarbeelden een nauwkeurig beeld van hoeveel neerslag er op elke locatie valt.
  • De neerslagradar maakt deel uit van het Europees radarnetwerk Eumetnet/OPERA dat met bijna 200 radars in 30 verschillende landen neerslagbuien over de landsgrenzen heen monitort.

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.

» Over VMM

Waterinfo.be is de portaalwebsite van de Vlaamse waterbeheerders. Je vindt er alle actuele waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.