Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Overstromingen / Neerslagradar / Hoe werkt een neerslagradar?

Hoe werkt een neerslagradar?

Een neerslagradar is een geavanceerd meetinstrument dat permanent de neerslaghoeveelheden binnen een straal tot 120km rond de radar nauwkeurig meet. Zowel de locatie van de neerslag als de intensiteit worden elke 5 minuten opnieuw gescand.

Neerslagradartoren Door het na elkaar plaatsen van deze beelden, wordt een beeld bekomen van hoe neerslag over Vlaanderen aan het heen trekken is, waar het het meest intens aan het regenen is. Ook die gebieden waar bv. het meeste regen viel de voorbije 12 of 24 u zijn eenvoudig en met hoog detail af te lezen uit de neerslagradar.

 

Dual polarisation

De radar in Helchteren maakt gebruik van de 'dubbele polarisatietechniek'. De radar zendt radiogolven uit en ontvangt nadien de gereflecteerde echo. Uit de terugontvangen echo kan de weerradar de intensiteit en de exacte locatie van de neerslag bepalen. Een conventionele radar zendt zijn elektromagnetische puls horizontaal uit.

Een dual-polarisation radar zendt twee loodrecht op elkaar georiënteerde golven uit. Daardoor krijgen we meer informatie over de neerslag, zoals de grootte en de vorm van de individuele regendruppels. De dual pol radar. geeft betere info over het type neerslag dat we krijgen: regen, sneeuw of hagel. Met deze informatie kunnen we beter neerslaghoeveelheden meten dan met een conventionele radar zou kunnen.

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie. De VMM werkt volgens de principes van de meerlaagse waterveiligheid om overstromingen aan te pakken in Vlaanderen.

» Over VMM

Waterinfo.be is de portaalwebsite van de Vlaamse waterbeheerders. Je vindt er alle actuele waterstanden en overstromingsvoorspellingen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.