Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Bouwen / Drinkwatercircuit / Waterontharders

Waterontharders

Calcium en magnesium in het water kunnen kalkaanslag veroorzaken, voornamelijk bij verwarmen en bij contact met de lucht. Door de temperatuur in huishoudapparaten beneden de 60°C te houden, worden kalkafzetting en slijtage aanzienlijk geremd en is een ontharder meestal overbodig.

Als het leidingwater werkelijk zeer hard is, kan de aankoop van een ontharder gerechtvaardigd zijn. Een aantal systemen zijn mogelijk. Het plaatsen van een ontharder moet echter weloverwogen gebeuren. Ga in elk geval eerst na of de watermaatschappij op termijn geen zachter water gaat leveren. Het kraantjeswater voldoet immers aan alle wettelijke normen en na waterontharding kan het gebeuren dat dit niet meer zo is. Afhankelijk van het systeem kunnen zich in het harsbed bacteriën nestelen die ongezond zijn voor de consument. Naast een conforme aansluiting is het hierdoor nodig de waterontharder of -verzachter minstens een keer per jaar grondig te laten reinigen en te laten ontsmetten door een vakman.

Zacht water drinken is niet zo gezond wegens het hoge natriumgehalte. Best is dan om op de waterontharder enkel de warmwaterleidingen aan te sluiten. Dit is meestal ook financieel voordeliger.
Te zacht water (lager dan 15 Franse graden) kan agressief zijn en tast de metalen leidingen en apparaten aan zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt.

Vaak laten mensen het na ontharders degelijk te onderhouden waardoor ze niet goed functioneren.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid