Waterontharders
Door de temperatuur in huishoudapparaten beneden de 60°C te houden, kan je de kalkafzetting en slijtage ook voldoende remmen. Enkel als het water zeer hard is, kan de aankoop van een ontharder zinvol zijn.
Controleer eerst of het kraanwater werkelijk te hard is. Niet overal in Vlaanderen is het kraanwater (te) hard. Via deze kaart krijg je een zicht op de hardheid van je water.
Sommige waterbedrijven zorgen zelf voor beperkte ontharding vóór de levering van het water. Ga voor de aanschaf na of het waterbedrijf op termijn geen maatregelen zal nemen en zachter water gaat leveren.
Laat de waterontharder enkel installeren op de warmwaterleidingen. Dat is financieel voordeliger, en gezonder.
Het water dat door de ontharder behandeld is, verandert van samenstelling en is mogelijk niet meer drinkbaar. Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium. Dit kan zorgen voor een vermindering van de inname van deze nuttige mineralen.
Laat de waterontharder plaatsen door een installateur. Die zorgt voor een correcte plaatsing. Na de installatie is een keuring nodig. Neem daarvoor contact op met je watermaatschappij.
Een jaarlijks onderhoud is noodzakelijk. Anders kunnen er zich bacteriën in nestelen die ongezond zijn.
Wanneer je drinkwater zelf onthardt, ben je ook verantwoordelijk voor het opvolgen van de kwaliteit van het drinkwater. Lees er meer over in de 'Aanbevelingen nabehandeling en opslag van drinkwater'.