Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Bouwen / Drinkwatercircuit: hou je kraanwater veilig / Loden leidingen

Loden leidingen

In heel wat oude gebouwen vind je nog waterleidingen in lood. Dat is niet goed voor je gezondheid: wie vaak water met lood drinkt, kan daar ziek van worden. Vooral kleine kinderen lopen een risico. Als je een oude woning verbouwt, kan je loden leidingen dus beter vervangen.

Loden leiding staandLood is een toxische stof voor de mens, waarvan de blootstelling zo klein mogelijk moet gehouden worden, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Als loden leidingen voor het transport van drinkwater gebruikt worden, kunnen kleine looddeeltjes oplossen in het water. Ook via legeringen en soldeersels van oude sanitaire installaties kan lood in het drinkwater terecht komen. De watermaatschappijen zijn bezig de nog bestaande loden aftakkingen (aansluitingen) te vervangen. Loden leidingen voor drinkwater in je eigen woning kan je ook beter vervangen.

Hoe herken ik loden leidingen?

  • Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen waterleiding is roodbruin of lichtgroen van kleur; 
  • Lood is niet magnetisch, is de leiding magnetisch, dan is het geen lood, wel staal of galvanisé; 
  • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid; 
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, heeft wel verdikkingen aan kruispunten (zie foto 3).

Loden leiding kelder 2Ze zijn dus in principe te herkennen, maar veel leidingen in huis zitten in de muur of de vloer of zijn geschilderd. Vaak zijn ook maar enkele leidingen vernieuwd, meestal alleen deze die gemakkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel een loodgieter in. Die beschikt over de benodigde apparatuur.

Meer info en praktische tips vind je in de rubriek 'Gezond water'

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.