Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Bouwen / Drinkwatercircuit: hou je kraantjeswater veilig / Voorschriften en keuring

Voorschriften en keuring

Iedere nieuwe of gerenoveerde sanitaire installatie moet gekeurd worden. Ook elke wijziging of uitbreiding van de installatie moet je laten keuren.

Keuring

Bij de keuring bekijken de controleurs de hele sanitaire installatie en gaan ze na of de toestellen correct beveiligd zijn.

De keurder checkt o.a.:

  • de centrale beveiliging (na de watermeter); 
  • het leidingnet voor tweedecircuitwater (= regenwater), inclusief de bijvulling ervan. Er mag uiteraard geen verbinding zijn tussen het leidingwater en het tweedecircuitwater, ook niet met afsluiters; 
  • de warmwaterproductie en het bijvullen van de centrale verwarming; 
  • het toilet, bad of douche met kranen, keukenkraan, lavabo met kraan, …; 
  • de onderbrekingen naar de afvoerleidingen.

Als de installatie niet aan de technische vereisten voldoet starten de watermaatschappijen de waterlevering niet.  Een keuring is dus in je eigen belang en kan ook bij de aankoop van een bestaande woning nuttig zijn.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij je watermaatschappij.

Conforme toestellen

Bepaalde toestellen zijn al conform beveiligd en opgenomen in de technische voorschriften. De lijst met goedgekeurde en conform verklaarde terugstroombeveiligingen en toestellen vind je onder ‘publicaties’ op de website van Belgaqua. Deze toestellen kunnen dan ook eenvoudig geplaatst worden.

Bij niet conform beveiligde toestellen is meestal een bijkomende terugstroombeveiliging noodzakelijk. Welke beveiligingen nodig zijn, vind je eveneens terug in de technische voorschriften voor binneninstallaties van Belgaqua.

Centrale beveiliging

Een juiste, goed werkende, centrale beveiliging na de watermeter is een vereiste om het terugvloeien van het water van de woning naar het openbaar waterleidingnet te voorkomen.

Vraag in geval van nieuwbouw bij je waterwatermaatschappij na of zij een aftakking met centrale beveiliging plaatsen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.