Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Kano- en kajaktrajecten / Kanovaren op de Kleine Nete

Kanovaren op de Kleine Nete

Kanoën of kajakken in de Kempen? Dan heeft de Kleine Nete voor jou heel wat te bieden. De rivier is een van de weinige waterlopen in Vlaanderen waar nog zeldzame vissoorten voorkomen. Daarnaast zijn er heel wat waardevolle plantensoorten te zien. Jij kan in dit prachtige natuurdecor varen.

Instapplaatsen en trajecten

Het kano- en kajakvaartraject van de Kleine Nete loopt van aan de watermolen in Retie tot aan de watermolen in Grobbendonk. Hieronder vind je de verschillende opstapplaatsen, telkens verdeeld onder de zones van bevaarbaarheid. Klik op de onderstaande kaart voor een vergrote weergave (pdf).

Kaart kanotraject Kleine Nete

Zone Beverdonkse Heide
1. Watermolen (Retie)
2. De Putten (Kasterlee)

Zone Zegge
3. Netherust (aan de stuw van Kasterlee)
4. Watermolen (Kasterlee)

Zone Eerselingen
5. Ark van Noë (Kasterlee)

Zone Olens Broek
6. Bobbejaanland (Kasterlee)

Zone Peerdsbos
7. Spaans Hof (aan de stuw van Herentals)
8. Sport Vlaanderen (Herentals)
9. Watermolen (Grobbendonk)

Houd het veilig & bescherm de waterloop

Varen in de natuur brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee, zowel voor jezelf, de andere vaarders als voor de omgeving. Enkele tips:

  1. Varen mag tussen zonsopgang en een half uur na zonsondergang.
  2. Vaar niet bij een te hoge of te lage waterstand. Bij te lage peilen kunnen kwetsbare trajecten tijdelijk worden afgesloten.
  3. Ga alleen te water via de steigers en op de aangeduide in- en uitstapplaatsen.
  4. Respecteer de natuur en verstoor de planten en dieren op en rond het water niet. Voorkom ook schade aan de waterbodem.
  5. Houd de oever schoon en laat geen zwerfvuil achter.
  6. Vaar bij voorkeur met anderen, in geval van problemen kan iemand je allicht helpen.
  7. Elektronica (smartphone, fototoestel, ...) bewaar je best in een waterdichte verpakking.

Ecologisch beheer

De aanwezigheid van veel waardevolle vissen en planten zorgt dat de Kleine Nete ecologisch erg kwetsbaar is. Veel vissoorten zetten hun eitjes af op de bodem of aan de waterplanten. Daarom laten we dood hout in de beek liggen (de vissen schuilen er ook) en vragen we om schade aan de waterbodem te voorkomen,

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

Afspraken kano- en kajakroute

Als gebruiker van de infrastructuur stem je in met de gedragscode en de voorwaarden opgenomen in de overeenkomst 'Kano- en kajakroute op de Kleine Nete'.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.