Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Kano- en kajaktrajecten / Kanovaren op het kanaal van Stekene en Zuidlede

Kanovaren op het kanaal van Stekene en Zuidlede

Kajakken, kanoën en stand-up paddling in het Waasland is een verleidelijk alternatief om deze prachtige streek te ontdekken. Verken de Wase wateren op je eigen tempo, langs spectaculaire natuurgebieden, onder bruggen met geschiedenis, en voorbij cafeetjes om aan te leggen en een terrasje te doen. Bekijk hier het kaartje met alle faciliteiten.

Met de kajak, kano of stand-up paddle kan je de grillige Durme, de verleidelijke Moervaart, het idyllische riviertje de Zuidlede en het Kanaal van Stekene verkennen. Uitrusten kan je aan de verschillende aangepaste steigers en pontons. Kajaks of kano’s huren kan in Lokeren of Wachtebeke. Klik op onderstaand kaartje voor een uitvergrote weergave (pdf).

Infobord peddelroute Waasland (bijgesneden)

Met dank aan onze partners

Dit project kon tot stand komen dankzij de steun van Sport Vlaanderen, de lokale besturen, de Vlaamse Kano- en Kajakfederatie, Wind- en Watersport Vlaanderen, het Polderbestuur Moervaart-Zuidlede, het Agentschap voor Natuur en Bos en onderstaande drie partners.

Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen - fotograaf: www.bartvanleuven.beFoto: Toerisme Oost-Vlaanderen, fotograaf www.bartvanleuven.com

  • De Vlaamse Waterweg nv (Moervaart en Boven-Durme) beheert en exploiteert de waterwegen als een krachtig netwerk dat bijdraagt aan de economie, de welvaart en de leefbaarheid van Vlaanderen. Dat doet de nv door onder meer de aantrekkelijkheid van de waterwegen te vergroten voor recreatie, toerisme en natuurbeleving.
  • De Vlaamse Milieumaatschappij beheert in het Waasland de Zuidlede en het Kanaal van Stekene. De VMM houdt de waterkwaliteit nauwlettend in het oog via een fysisch-chemisch en biologisch meetnet. De waterkwaliteit ging er de voorbij jaren op vooruit, en vrije vismigratie is weer mogelijk in Mendonk (op de Zuidlede) en tot aan Stekene (op het Kanaal van Stekene).
  • Toerisme Oost-Vlaanderen vzw zet de provincie Oost-Vlaanderen en haar 5 toeristische regio's - Scheldeland, Leiestreek, Meetjesland, Waasland en Vlaamse Ardennen - op de kaart als kwaliteitsvolle toeristisch-recreatieve bestemmingen. Wil je meer dan varen alleen in het Waasland? Ontdek het fiets- en wandelknooppuntennetwerk op www.toerismewaasland.be.

Wanneer kun je niet varen?

  • Het is verboden te varen op de Zuidlede tussen de Stenenbrug en Eksaardedam, omwille van het broedseizoen van 1 april t/m 30 juni.
  • Vaar terug of verplaats je kano/kajak/stand-up paddle via de weg.
  • Het is niet toegestaan in of uit te stappen ter hoogte van het provinciaal domein Puyenbroeck (deeltraject Zuidlede) wanneer het gesloten is:
    • tussen zonsondergang en 9 uur
    • op maandagvoormiddag tot 13 uur (uitgezonderd in schoolvakanties) in de periode 1 oktober tot 1 april. 

Meer info en problemen melden

Voor meer informatie over de route en het melden van problemen, contacteer de promotiedienst Oost-Vlaanderen van Sport Vlaanderen (09 396 05 33, ) of via de website van Sport Vlaanderen.

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

Afspraken peddelroute

Als gebruiker van de infrastructuur stem je in met de gedragscode en de voorwaarden opgenomen in de overeenkomst 'Peddelroute Waasland op Moervaart - Zuidlede - Kanaal van Stekene - Boven-Durme'.

Bijlage 1: kaart van de route

Bijlage 1 van de overeenkomst is het plan van de peddelroute Waasland.

Download de kaart

Bijlage 2: in- en uitstapplaatsen

Bijlage 2 van de overeenkomst is een lijst van de in- en uitstapplaatsen van de peddelroute Waasland.

Download het overzicht

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.