Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Wat kan jij doen? / Spelen en leren / Educatief bezoekerscentrum Meerhout

Educatief bezoekerscentrum Meerhout

Op zoek naar een toffe klasuitstap of een interessante fietsstop in de Kempen? Dan kan je een bezoek aan de watermolen in Meerhout combineren met de interactieve tentoonstelling 'Weg van de Nete'.

Naast de watermolen in Meerhout vind je de 'oude wasserij'. Jaren geleden kocht de Vlaamse Milieumaatschappij het gebouw om haar technische installatie van de stuwen en vistrap in onder te brengen. Samen met de gemeente Meerhout renoveerde de VMM het gebouw volledig en richtte het in als informatie- en bezoekercentrum.

Bezoekerscentrum MeerhoutDe bovenverdieping van het 'Bezoekerscentrum Grote Netewoud' staat helemaal in het teken van duurzaam waterbeheer. Aan de hand van speelse luisterfragmenten, een grote viswand met levensechte vissen, digitale beelden en kleurrijke infopanelen, leer je er heel wat bij over alle aspecten van het watersysteem. Op het einde kan je jezelf en andere bezoekers uitdagen voor een waterquizje.

Toeristisch infopunt

 

Op het gelijkvloers vind je het toeristisch infopunt van de Vallei van de Grote Nete dat door 3 partners (Natuurpunt vzw, VVV Meerhout en vzw Vallei van de Grote Nete) wordt opengehouden. Het BC Grote Netewoud ligt op een kruispunt van fiets- en wandelroutes. De ideale locatie dus voor een bezoekerscentrum en een toeristische infopunt.

Vistrap MeerhoutVlakbij het bezoekerscentrum kan je ook de vistrap bezoeken die de VMM aanlegde naast de watermolen. Dankzij deze trap kunnen de vissen terug verder stroomopwaarts zwemmen, op zoek naar voedsel en naar paaiplaatsen. Een aantal haast verdwenen vissoorten in de bovenlopen krijgt hierdoor opnieuw meer mogelijkheden om te overleven. Het toenemend aantal individuen van deze soorten is hiervan het bewijs.

 
Praktische info

Openingsuren

  • woensdag van 9 tot 17 uur
  • donderdag van 9 tot 17 uur
  • vrijdag van 9 tot 17 uur
  • zondag van 13 tot 17 uur

Toegang is altijd gratis.

Adres: Watermolen 8 in Meerhout

Groepen: Om een groepsbezoek te plannen neem je het best eerst even contact op met wim.pauels@natuurpunt.be, tel 014 21 34 50.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Alles over kraanwater, loden leidingen vervangen, putwater controleren en veilig omspringen met regenwater.

Pesticiden gebruiken? Nee dank je. Er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven. Surf naar www.vmm.be/zonderisgezonder

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.