Waterverbruik energiesector
- De energiesector is de grootste verbruiker van water in Vlaanderen, 51,1 %. Dit is bijna volledig op rekening te schrijven van het koelwaterverbruik.
- In 2022 verbruikte de energiesector 1,62 miljard m³ koelwater.
- Het koelwaterverbruik door de energiesector is in de periode 2000-2022 gedaald met 42,9 %, vooral door de sluiting of ombouw van steenkoolcentrales.
Toestand
In 2022:
- Nam de energiesector 59,1 % van het totale waterverbruik inclusief koelwater voor haar rekening of 1,72 miljard m³
- Verbruikte de energiesector zonder het koelwater 103 miljoen m³ liter of 13,6 % van het totaal verbruik zonder koelwater (761 miljoen m³).
- Was 94,0 % van het verbruik in de energiesector koelwater
- Werd ruim 87,7 % verbruikt door de deelsector 'elektriciteit en gas' de petroleumraffinaderijen verbruikten 12 %.
Vooral voor de productie van elektriciteit wordt heel wat koelwater verbruikt. De kerncentrale van Doel gebruikte in 2022 1 426 miljoen m³ koelwater, bijna 22 miljoen m³ verdampte in de koeltorens of 1,5 %, de overige 98,5 % vloeide terug in de schelde (bron: Milieuverklaring Doel).
Evolutie
Tussen 2000 en 2022 is het totale waterverbruik van de energiesector gedaald met 40,5 %, het koelwatergebruik is daalde met 42,9 %.
- De sluiting of ombouw van de steenkoolcentrales leidde ten opzichte van 2000 tot een afname van het koelwatergebruik met meer dan 1 miljard m³.
- In de periode 2000-2011 was er voor de kerncentrale van Doel een beperkte variatie in de geproduceerde hoeveelheid elektriciteit en hoeveelheid opgepompt koelwater. De laatste jaren varieert de stroomproductie sterk door het herhaaldelijk stilleggen van de kerncentrales. Dit verklaart een belangrijk deel van de recente fluctuaties bij het koelwatergebruik.
- Het verbruik van oppervlaktewater voor andere toepassingen is in de periode 2012-2014 opvallend gestegen. Die stijging kan hoofdzakelijk toegeschreven worden aan de ingebruikname van een nieuwe installatie in Zeebrugge waar vloeibaar gas omgezet wordt naar gasvorm met behulp van zeewater dat nadien weer in zee geloosd wordt.
- Het koelwatergebruik van de petroleumraffinaderijen schommelt al vele jaren rond 200 miljoen m³.
Hoe pakken we dit aan?
De stroomgebiedbeheerplannen bepalen wat Vlaanderen zal doen om de toestand van het oppervlaktewater en het grondwater te verbeteren. Alle maatregelen en acties die genomen worden om de toestand van de watersystemen te verbeteren of de overstromingsrisico's beter te beheren, zijn samengebracht in het maatregelenprogramma. Voor waterverbruik zijn vooral volgende maatregelengroepen belangrijk:
- Groep 3 - Duurzaam watergebruik
- Groep 5A - Kwantiteit grondwater
- Groep 5B - Kwantiteit oppervlaktewater