Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2023

Maart 2023

Hergebruik gezuiverd rioolwater: oplossing voor waterschaarste

Eind 2022 gaf de Vlaamse Regering investeringssteun aan vijf bedrijven die projecten opzetten om gezuiverd rioolwater (effluent) opnieuw te gebruiken. Nu belandt rioolwater dat door een RWZI wordt gezuiverd weer in onze waterlopen. Daar vloeit het weg. De bedrijven experimenteren met innovatieve processen om dit gezuiverd rioolwater toch te gaan gebruiken, i.p.v. grond- en oppervlaktewater. Een oplossing voor onze waterschaarste.

Van analoge naar digitale atlas van onze waterlopen

De digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten werd op 7 februari 2023 goedgekeurd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Die atlas legt de juridische toestand van de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten vast en wordt o.a. gebruikt bij het verlenen van een omgevingsvergunning of machtiging voor werken aan een waterloop of publieke gracht.

Ecologisch herstel van de Zwalm

De Zwalm is een snelstromende waterloop in de Vlaamse Ardennen. Ze werd doorheen de tijd sterk aangepast door o.a. de bouw van een groot aantal watermolens en lokale rechttrekkingen, maar het natuurlijke karakter van de waterloop bleef goed bewaard. Vooral in een paar bovenlopen in Brakel zwemmen populaties van enkele zeldzame vissoorten zoals rivierdonderpad, beekforel en beekprik.

Verbeterde waterkwaliteit Winterbeek na sanering

I.s.m. de Universiteit Antwerpen en INBO, voerde de VMM een grootschalige monitoringscampagne uit naar de effecten van de sanering van de Winterbeek. De resultaten tonen aan dat voor de meeste vervuilende stoffen de situatie in water en waterbodem sterk verbetert na de sanering. De positieve effecten op de aquatische fauna en flora zijn wel nog niet zichtbaar over de hele waterloop.

Keuze droogtemaatregelen voortaan beter afwegen

Er wordt heel wat actie ondernomen om Vlaanderen te wapenen tegen droogte en waterschaarste. En dat is nodig! Om het proactieve droogtebeleid beter te onderbouwen, verzamelden de VMM en VITO de kosten en effecten van proactieve droogtemaatregelen in Vlaanderen.

Meer inzichten in lokale luchtkwaliteit

De VMM vernieuwde het dataportaal “Samen Voor Zuivere Lucht” dat officiële fijnstofmetingen en sensormetingen door burgers bundelt. Je kan er nu veel meer informatie over metingen in je buurt vinden. Zo maken we de inspanningen van Vlaamse burgerwetenschappers nog waardevoller en wordt het nog gemakkelijker om naar je lokale luchtkwaliteit te kijken.

Remote sensing spoort luchtvervuiling beter op

In het voorjaar van 2021 liet Port of Antwerp-Bruges de uitstoot van voorbijrijdende voertuigen in en rond de haven meten met remote sensing. De metingen bevestigden de studieresultaten van de VMM dat een kleine groep voertuigen door defect of fraude een groot deel van de schadelijke stoffen uitstoot. Via remote sensing kunnen controleurs de probleemgevallen die veel te veel stikstofoxiden en roet uitstoten gemakkelijker aanpakken. Zo kunnen we gericht en doeltreffend actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

13 x VMM op de Vlaamse Waterdagen

Bij de VMM zijn we fan van water! Water is en blijft een van onze meest kostbare grondstoffen. Net daarom zetten we onze schouders onder de Vlaamse Waterdagen. Van 18 tot 26 maart organiseren tientallen waterpartners spetterende activiteiten en daar mag de VMM natuurlijk niet aan ontbreken. Ontdek de 13 activiteiten die we voor jou in petto hebben.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.