Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2023 / Meer inzichten in lokale luchtkwaliteit

Meer inzichten in lokale luchtkwaliteit

09-03-2023
De VMM vernieuwde het dataportaal “Samen Voor Zuivere Lucht” dat officiële fijnstofmetingen en sensormetingen door burgers bundelt. Je kan er nu veel meer informatie over metingen in je buurt vinden. Zo maken we de inspanningen van Vlaamse burgerwetenschappers nog waardevoller en wordt het nog gemakkelijker om naar je lokale luchtkwaliteit te kijken.

“Samen Voor Zuivere Lucht” moedigt lokale overheden en burgers aan om aan de slag te gaan rond luchtkwaliteit. Op de website leggen we je uit hoe je zelf luchtkwaliteitsmetingen uitvoert en tonen we meer dan 100 inspirerende verhalen, projecten en oplossingen voor een betere lokale luchtkwaliteit. Sinds kort is er ook een portaal waar je burgermetingen kan bekijken.
 
Het vernieuwde portaal vergelijkt voor jou automatisch een gekozen PM2,5 fijnstofsensor met het dichtstbijzijnde officiële meetpunt en met alle sensoren in een straal van 10km. Zo zie je hoe ze verschillen. Met je lokale kennis kan je inschatten of het aan een lokale bron ligt of aan een afwijking van je sensor. Je krijgt ook een basisoverzicht van je sensor. Ontvangen we nog gegevens? Hoe vaak was de sensor actief? Wat zijn de gemiddelde, minimale en maximale waarden? Dat is natuurlijk niet alles, we leggen de andere mogelijkheden uit met enkele voorbeelden.

Wist je dat burgermetingen vaak ook episodes met verhoogde luchtvervuiling detecteren?

In het kalenderoverzicht zie je voor elke dag van de maand de daggemiddelde waarde van je sensor. Op vrijdag 10 februari kondigden we bv. een stookadvies af omdat de informatiedrempel voor fijn stof overschreden werd (35 µg/m³ gedurende 24u). Wat bleek? Ook burgerwetenschappers zagen die fijnstofepisode in hun meetgegevens.


Wil je weten of er lokale bronnen zijn die de luchtkwaliteit beïnvloeden?

Je kan voor een gekozen periode de gemiddelde concentratie op elk uur van de dag analyseren. Vaak zie je een ochtend- en avondpiek die in koude seizoenen meer uitgesproken kunnen zijn door fijnstofbronnen zoals houtverbranding. Als je verschillende sensoren vergelijkt, dan zal je verschillen zien. Zelfs al liggen die sensoren kort bij elkaar. Verschillen kunnen wijzen op een belangrijke lokale bron bij één van de betrokken sensoren.

Kalender zonder ballonMaar zelfs goed werkende, goedkope toestellen hebben hun beperkingen. Vooral bij hoge luchtvochtigheid kunnen ze sterk afwijkende waarden hebben. Zo heb je bijvoorbeeld in de zomer vaak een verhoging in de vroege ochtend door de hoge luchtvochtigheid bij dauw. Nu je dat weet, kan je veel informatie uit je lokale metingen halen.

Bedankt aan alle Vlaamse burgerwetenschappers!

Ben je burgerwetenschapper en geïnteresseerd in fijnstofmetingen in je buurt? Neem dan zeker een kijkje op samenvoorzuiverelucht.eu.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.