Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Droogte bedreigt ecologisch kwetsbare waterlopen

Voor het vierde jaar op rij een droge zomer betekent opnieuw gevaar voor de ecologische toestand van onze waterlopen. De debieten en de peilen van de onbevaarbare waterlopen zijn nu al op heel wat plaatsen laag tot zeer laag. Om nu en in de toekomst zo veel mogelijk schade te vermijden, heeft de VMM samen met de provincies, ANB en INBO een afwegingskader gemaakt, met parameters die in heel Vlaanderen in acht genomen worden.

Lees verder...

Rioolputjes bron van vervuiling

Sigarettenpeuken, olieachtige substanties en andere producten die we liever niet door onze gootsteen gieten, verdwijnen vaak in de rioolputjes langs de straten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat rioolputjes niet noodzakelijk naar een waterzuivering gaan. De vervuiling komt vaak rechtstreeks in de waterlopen terecht, met alle gevolgen van dien voor het waterleven.

Lees verder...

Opmars plastic nurdles

Onze waterlopen raken steeds vaker vervuild door kleine plastic korrels of 'nurdles'. Deze dienen als grondstof voor allerlei producten. Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grotere hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen.

Lees verder...

Wat als het weer een droge zomer wordt?

Niemand in Vlaanderen is echt verrast dat er zich opnieuw een droge zomer aankondigt. Het is nochtans zeer uitzonderlijk dat de vorige drie zomers droog waren (daarvoor was het van 1976 geleden). Door de klimaatverandering zal dit een blijvend fenomeen zijn, en daarom zet de VMM, samen met partners en de betrokken sectoren, alle zeilen bij om Vlaanderen te wapenen tegen droogte. Hoe pakken we het aan?

Lees verder...

Lage debieten waterlopen en zeer lage grondwaterstanden

In mei 2020 daalden de freatische grondwaterstanden verder waardoor er in 85% van de meetlocaties van de VMM lage tot zeer lage peilen worden gemeten voor de tijd van het jaar. Ook de debieten in de onbevaarbare waterlopen daalden in de loop van mei overal verder. Op 41% van de meetposten worden zeer lage, op 14% lage en op 23% eerder lage debieten voor de tijd van het jaar waargenomen.

Lees verder...

Effect coronamaatregelen op luchtkwaliteit deels positief

Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is het wegverkeer sterk verminderd. Welk effect heeft dat de voorbije weken gehad op de luchtkwaliteit? De VMM en IRCEL hebben de analyse gemaakt en stellen zowel positieve als negatieve effecten vast: een duidelijke daling voor stikstofdioxide en zwarte koolstof, een minder uitgesproken daling voor fijn stof en een stijging voor ozon.

Lees verder...

Prima zwemwaterkwaliteit in 2019!

Uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2019 blijkt dat onze officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland opnieuw zeer goed scoren. De metingen van de VMM zijn ondertussen al opnieuw opgestart, zodat je deze zomer met een gerust hart kan gaan zwemmen.

Lees verder...

Overschrijding informatiedrempel ozon

Dinsdag 2 juni werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten in Vlaanderen. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd in Aarschot overschreden. De concentratie piekte daar om 17u tot 182 µg/m³.

Lees verder...

Nieuwe visdoorgang cruciaal voor vismigratie Grote Nete

Op 14 mei wordt de visdoorgang op de Grote Nete rondom de stuw aan het Malesbroek in Geel in gebruik genomen. De stuw aan het Malesbroek was de eerste barrière op de vismigratieroute vanuit de Zeeschelde. Dankzij deze visdoorgang en de voor volgend jaar 2 geplande bijkomende vispassages wordt vrije vismigratie op de Grote Nete mogelijk tot in Balen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.