Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2020 / Opmars plastic nurdles

Opmars plastic nurdles

15-06-2020
Onze waterlopen raken steeds vaker vervuild door kleine plastic korrels of 'nurdles'. Deze dienen als grondstof voor allerlei producten. Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grotere hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen.

Toenemend probleem

Onze milieu-incidentenwerking stelt dit soort vervuilingen steeds vaker vast in en rond waterlopen. De laatste jaren waren er incidenten met nurdles in o.a. Stabroek, Antwerpen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg en Tessenderlo. Dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.

Niet onschuldig

NurdlesVervuiling met plastic korrels is minder onschuldig dan het misschien lijkt. Doordat deze nurdles in oevers en waterlopen niet zomaar opgeruimd kunnen worden, kan de vervuiling zich door de jaren heen blijven opstapelen en behoorlijk wat problemen veroorzaken.

Wanneer vogels of andere dieren deze plastic korrels opeten, dan kan dit hun spijsvertering blokkeren en kunnen ze sterven door uithongering. Recent wetenschappelijk onderzoek in Engeland toont ook aan dat ongewervelde zoetwaterorganismen kleine plastic deeltjes uit de waterloop kunnen opnemen, waardoor ze in de voedselketen terechtkomen. De plastic deeltjes kunnen ook afgevoerd worden via de waterlopen en zo bijdragen aan het plastic probleem in de zeeën en oceanen.

Vervuiling van waterlopen met nurdles is niet alleen schadelijk, het is ook verboden. Het Vlaams Waterwetboek verbiedt elke vervuiling van waterlopen met afvalstoffen.

Plan van aanpak

Om deze problematiek aan te pakken, stelde de VMM een plan van aanpak op. We contacteren de doelgroepen om ze over deze problematiek te informeren. Overheidsinstanties vragen we om waakzaam te zijn en alle incidenten te signaleren en aan te pakken. Betrokken sectoren (transport en productie) moeten inzetten op een doeltreffende preventie om deze vervuiling te voorkomen.

In samenwerking met de beheerders van de waterlopen, ziet de VMM strenger toe op vervuiling met nurdles. Zo’n incidenten worden gedetailleerd gedocumenteerd en de info wordt gedeeld met de handhavende instanties zoals politie en milieu-inspectie.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van juni 2020

>> Bekijk alle artikels

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.