Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Prima zwemwaterkwaliteit in 2019!

Prima zwemwaterkwaliteit in 2019!

08-06-2020
Uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2019 blijkt dat onze officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland opnieuw zeer goed scoren. De metingen van de VMM zijn ondertussen al opnieuw opgestart, zodat je deze zomer met een gerust hart kan gaan zwemmen.

78 van 89 officiële zwemwateren scoren uitstekend

Elk jaar worden de locaties aan de kust en de vijvers in het binnenland waar zwemmen toegelaten is, vastgelegd op een officiële lijst. Op die locaties is er dan ook toezicht en wordt de zwemwaterkwaliteit getest. In 2019 waren er zo 89 officiële zwemwateren: 42 badzones aan de kust en 47 zwemwateren in het binnenland. De overgrote meerderheid scoort uitstekend: 97,6% van de zwemzones aan de kust en 78,7% van de zwemvijvers in het binnenland.

Van alle officiële zwemwateren scoorde slechts één locatie slect. Een zwemvijver verbonden aan een private camping, die sinds dit jaar niet meer als zwemwater wordt gebruikt.

Evolutie kwaliteit zwemwater 2011-2019

Droge, hete zomers laten zich voelen

Drijflaag blauwalgenOok onze zwemvijvers in het binnenland scoren zeer goed op het vlak van waterkwaliteit, maar daar zien we wel het effect van de zomer van 2019. Vooral naar het einde van de zomer stijgt het aantal locaties waar er een overschrijding is van de kwaliteitsnormen. Dan is de temperatuur van het water ook het hoogst en is het waterpeil in de vijver vaak lager.

Naast 5 zwemverboden wegen overschrijding van de normen, waren er ook 11 verboden omwille van blauwalgen in 2019 (foto: drijflaag blauwalgen). Ter vergelijking in 2018 waren er 16 verboden wegens blauwalgen.

Lees ons rapport over de zwemwaterkwaliteit in 2019

 

 

Metingen badseizoen 2020 zijn al gestart

Ook dit jaar houden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid de zwemwaterkwaliteit in het oog. Op alle kustlocaties, zwem- en recreatievijvers hebben de wateronderzoekers van de VMM al kwaliteitsstalen genomen.

Tijdens de zomer blijft de VMM ook op regelmatig basis de kwaliteit controleren, zodat je niet hoeft in te zitten met de waterkwaliteit.

Is er een slecht staal? Dan treedt een hele procedure in werking:

  • Onmiddellijk wordt het zwemmen ter plaatse ontraden.
  • Een nieuw staal wordt binnen de drie dagen genomen.
  • Is dat staal goed, dan kan je terug met een gerust hart gaan zwemmen.
  • Is het tweede staal niet goed? Dan volgt er een advies om een zwemverbod in te stellen.
  • Ook wanneer er een zwemverbod is, blijft de VMM meten. Zodra de waterkwaliteit terug in orde is, wordt de zwemzone dan terug vrijgegeven.

Op www.kwaliteitzwemwater.be vind je steeds de meest actuele resultaten van de waterkwaliteit.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.