Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vervang je loden leidingen

Vervang je loden leidingen

16-06-2015
In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraanwater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraanwater en zo onze gezondheid schaden. De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om loden leidingen te vervangen.

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen. Lood is sterk, waterdicht en toch buigzaam: het ideale materiaal. Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.

“Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen, want niet elke renovatie gebeurt even grondig. Moeilijk bereikbare leidingen laat men soms gewoon liggen”, vertelt Katrien Smet van de VMM. “Ook in scholen waar kinderen kraanwater drinken, is een grondige controle aangewezen, evenals in kinderdagverblijven en jeugdlokalen. Veel openbare gebouwen staan er al lang, dan is een controle geen overbodige luxe.”

De informatie richt zich tot een breed publiek: gezinnen met kinderen, bejaarden die nog in hun oude huis wonen, schooldirecteurs, kinderverzorgsters, bouwvakkers, loodgieters, architecten ... Gezond drinkwater, daar zorgen we samen voor.

Meer weten?

 

Gezond water, ook jouw zorg

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.