Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vervang je loden leidingen

Vervang je loden leidingen

Met de campagne ‘Gezond water, ook jouw zorg’ roept de Vlaamse Milieumaatschappij op om loden leidingen te vervangen. In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraantjeswater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraantjeswater en zo onze gezondheid schaden.

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen. Lood is sterk, waterdicht en toch buigzaam: het ideale materiaal. Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.

“Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen, want niet elke renovatie gebeurt even grondig. Moeilijk bereikbare leidingen laat men soms gewoon liggen”, vertelt Katrien Smet van de VMM. “Ook in scholen waar kinderen kraantjeswater drinken, is een grondige controle aangewezen, evenals in crèches en jeugdlokalen. Veel openbare gebouwen staan er al lang, dan is een controle geen overbodige luxe.”

De nieuwe VMM-campagne richt zich tot een breed publiek: gezinnen met kinderen, bejaarden die nog in hun oude huis wonen, schooldirecteurs, kinderverzorgsters, bouwvakkers, loodgieters, architecten ... Gezond drinkwater, daar zorgen we samen voor.

Hou Facebook in de gaten                                                                    

Via onze Facebookpagina brengen we regelmatig informatie over gezond water. Je kan er ook meedoen aan de wedstrijd ‘Klink mee op gezond water’. Klink ook mee op gezond water, en plaats er een leuke selfie van op onze Facebookpagina. En wie weet win jij een mooie waterkaraf. 

Meer weten?

Surf naar www.vmm.be/gezondwater

Gezond water, ook jouw zorg

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid