Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Informatiedrempel fijn stof overschreden

Informatiedrempel fijn stof overschreden

25-01-2022
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

De voorbije 24 uur is de gemiddelde PM2.5 concentratie in Vlaanderen hoger dan 35 μg/m³. Dat is de drempel die Vlaanderen hanteert voor het informeren van de bevolking.

De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de opstapeling van luchtvervuiling door de slechte
weersomstandigheden. Er is een temperatuurinversie en weinig wind waardoor de luchtvervuiling slecht verdunt en de fijnstofconcentraties stijgen.

De verwachting is dat de fijnstofconcentraties nog minstens 24 uur hoog zullen blijven.

Bekijk hier de actuele luchtkwaliteit »

Stookadvies

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Meer over het stookadvies »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.