Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / 30-tal karpers afgevist voor sanering Grote Laak

30-tal karpers afgevist voor sanering Grote Laak

27-01-2022
De sanering van de Grote Laak is opgestart in mei 2021. De werken zijn gevorderd tot aan de Staatsbaan in Tessenderlo. In de buurt van de Staatsbaan liggen een aantal vijvers die door historische overstromingen van de Grote Laak met vervuild water en slib zijn aangetast. Ook de schoonmaak van deze vijvers maakt deel uit van het project.

Vissen in veiligheid

Op 21 januari 2022 werd een van de vijvers afgevist ter voorbereiding van de saneringswerken in februari. Bij de afvissing werden een 30-tal karpers in veiligheid gebracht. Die worden tijdelijk verplaatst naar een vijver in de buurt. Na de werken worden ze weer uitgezet in de schoongemaakte vijver.

Grote Laak krijgt schone beekoevers

Bij de sanering wordt niet alleen de vervuilde beekbodem verwijderd. Ook de vervuilde oevers worden afgegraven en weer hersteld met zuivere aanvulgrond en teelaarde. Deze werken zijn momenteel aan gang in de zone opwaarts de Staatsbaan. Het verontreinigde materiaal wordt afgevoerd naar de bergingssite ‘Kepkensberg’ die hiervoor door Tessenderlo Group is ingericht.

afvissing tessenderlo 2

Gefaseerde aanpak

De sanering van het eerste deelgebied van 5 km zal nog tot mei 2022 duren. Afwaarts van deelgebied 1 rest nog één te saneren traject van 12 km dat gefaseerd aangepakt wordt in de periode 2022-2025.

afvissing tessenderlo

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.